Kumpulan hak asasi manusia mengkritik rancangan UK untuk menghantar pendatang ke Rwanda selepas Parlimen menyokong undang-undang baru

(SeaPRwire) –   Rancangan Britain untuk menghantar sesetengah pemohon suaka ke Rwanda dikecam segera oleh kumpulan hak asasi manusia selepas Parlimen meluluskan undang-undang yang membenarkan penerbangan pengusiran bermula lebih kemudian tahun ini.

Kedua-dua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Majlis Eropah pada Selasa memanggil Britain untuk menimbang semula rancangannya kerana kebimbangan bahawa undang-undang itu menjejaskan perlindungan hak asasi manusia dan ketakutan bahawa ia akan merosakkan kerjasama antarabangsa dalam menangani krisis pelarian global.

“Undang-undang baru itu menandakan langkah selanjutnya jauh daripada tradisi lama Britain untuk memberikan perlindungan kepada mereka yang memerlukan, dalam pelanggaran Konvensyen Pelarian,” kata Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian Filippo Grandi dalam kenyataan. “Melindungi pelarian memerlukan semua negara – bukan hanya mereka yang bersempadan dengan zon krisis – untuk mematuhi kewajipan mereka.”

Kenyataan itu datang hanya beberapa jam selepas Dewan Pertuanan Britain meninggalkan usaha untuk mengubahsuai undang-undang itu, membuka jalan bagi ia menjadi undang-undang. Pada Isnin, Perdana Menteri Rishi Sunak berkata penerbangan pengusiran ke Rwanda akan bermula dalam tempoh 10-12 minggu.

Michael O’Flaherty, Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia Majlis Eropah, mengkritik undang-undang itu kerana menghalang pemohon suaka daripada meminta mahkamah campur tangan apabila mereka terancam dikembalikan ke negara yang mereka larikan.

“Penggubalan Akta Keselamatan Rwanda (Asylum dan Imigresen) oleh Parlimen UK menimbulkan isu besar tentang hak asasi manusia pemohon suaka dan kedaulatan undang-undang secara umumnya,” kata O’Flaherty dalam kenyataan. “Kerajaan United Kingdom harus menahan diri daripada menghapuskan orang di bawah dasar Rwanda dan membatalkan pelanggaran berkesan kebebasan kehakiman undang-undang itu.”

Tindak balas itu datang ketika pihak berkuasa Perancis melaporkan bahawa sekurang-kurangnya lima orang maut Selasa apabila bot membawa lebih 100 atau lebih pelarian bermasalah ketika cuba menyeberangi Selat Inggeris.

Kerajaan Sunak menyatakan rancangannya akan menghentikan aliran orang yang memasuki Britain secara haram kerana pelarian tidak akan membuat penyeberangan berisiko dalam bot kembung yang bocor jika mereka tahu terdapat peluang mereka akan dihantar ke Rwanda melalui tiket satu hala.

Penyeberangan bot kecil adalah isu politik yang berkuasa di Britain, di mana ia dianggap sebagai bukti kegagalan kerajaan untuk mengawal imigresen.

Sunak telah menjadikan rancangannya untuk “menghentikan bot” sebagai janji kempen utama dengan Parti Konservatifnya ketinggalan jauh dalam tinjauan pendapat awam menjelang pilihan raya umum nanti tahun ini.

Bilangan pelarian tiba di bot kecil meningkat ke 45,774 pada 2022 daripada hanya 299 empat tahun lalu kerana orang yang melarikan diri daripada peperangan, kelaparan dan kesengsaraan ekonomi membayar kumpulan jenayah beribu-ribu paun untuk mengangkut mereka merentasi selat.

Kedatangan bot kecil menurun ke 29,437 tahun lalu kerana kerajaan menindak ke atas penyeludup manusia dan mencapai persetujuan untuk mengembalikan orang Albania ke negara asal mereka.

Mantan Perdana Menteri Boris Johnson pertama kali mencadangkan rancangan Rwanda lebih dua tahun lalu, apabila beliau mencapai persetujuan dengan negara itu untuk menerima sesetengah pemohon suaka sebagai balasan untuk berjuta-juta dolar bantuan. Pelaksanaan telah ditangguhkan oleh beberapa cabaran mahkamah dan tentangan daripada penyokong pelarian yang menyatakan ia melanggar undang-undang antarabangsa.

Pembuangan akan layak memohon suaka di Rwanda tetapi mereka tidak dibenarkan kembali ke Britain.

Undang-undang yang diluluskan awal Selasa, dikenali sebagai Akta Keselamatan Rwanda, adalah tindak balas kepada keputusan Mahkamah Agung UK yang menghalang penerbangan pengusiran kerana kerajaan tidak dapat menjamin keselamatan pelarian yang dihantar ke Rwanda. Selepas menandatangani perjanjian baru dengan Rwanda untuk memperkukuh perlindungan pelarian, kerajaan mencadangkan undang-undang baru mengisytiharkan Rwanda sebagai negara selamat.

Kerajaan Rwanda menyambut kelulusan rang undang-undang itu, dengan berkata ia menggariskan kerja yang telah dilakukan untuk menjadikan Rwanda “selamat dan selamat” sejak genosid 30 tahun lalu.

“Kami komited terhadap perkongsian dan pembangunan ekonomi dengan UK dan kami berharap untuk menyambut mereka yang dipindahkan ke Rwanda,” kata jurucakap kerajaan Yolande Makolo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.