13 maut akibat tanah runtuh disebabkan hujan lebat di Haiti

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh dalam tempoh dua hari hujan lebat, menurut pegawai-pegawai berkata.

Kebanyakan kematian disebabkan oleh tanah runtuh di kawasan tenggara bandar pantai Cap-Haitien, mengikut kenyataan pada Khamis oleh Agensi Perlindungan Awam Haiti.

Lebih 2,200 rumah juga telah banjir, dan terdapat kerugian besar dalam ternakan yang dibawa air sungai Haut-Cap, menurut pihak berkuasa berkata.

Pasukan sedang membersihkan jalan-jalan di utara Haiti, dengan hujan tambahan dijangka dalam hari-hari akan datang.

Hujan lebat juga dilaporkan di , memaksa sekurang-kurangnya 12 penerbangan yang dijadualkan mendarat di ibu negara San Juan untuk diarah semula ke Republik Dominican dan tempat lain, menurut pegawai-pegawai Jumaat berkata.

juga dilaporkan di wilayah Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.