Pelarian melarikan diri dari krisis di Haiti dan Venezuela menghadapi mimpi buruk baru apabila banjir melanda selatan Brazil

(SeaPRwire) –   Puluhan ribu orang Haiti dan Venezuela yang melarikan diri dari kelaparan, keganasan dan bencana alam untuk mencari perlindungan di Brazil kini sekali lagi berjuang untuk membina kehidupan mereka semula berikutan banjir teruk di negeri Rio Grande do Sul.

Menurut Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian (UNHCR), kira-kira 46,000 pelarian kini tinggal di negeri itu, termasuk 29,000 orang Venezuela dan 12,000 orang Haiti.

Rio Grande do Sul merupakan negeri ketiga yang menerima bilangan pelarian tertinggi dari program kemanusiaan kerajaan untuk menyusun semula lonjakan bilangan orang yang melarikan diri dari Venezuela di sempadan utara Brazil.

Kebanyakan pelarian tinggal di Sarandi, sebuah kawasan di bahagian utara Porto Alegre yang paling teruk terjejas selepas dinding pertahanan runtuh.

Seramai 26,042 penduduk Sarandi yang rumah mereka banjir kini berada di pelbagai pusat pemindahan bandar. Ramai di antara mereka tidak mempunyai dokumen, telah meninggalkan segala-galanya dengan tergesa-gesa ketika air banjir naik, menambah kebimbangan mereka.

Warga Venezuela Carina Gonzalez, 27 tahun, terpaksa meninggalkan beg belakang ketika melarikan diri dari rumahnya yang tenggelam sehingga dada, mengandungi dokumen beliau dan anak perempuannya berusia 11 tahun.

Carina dan suaminya Xavier mempunyai pekerjaan tetap tetapi bimbang bagaimana hendak ke tempat kerja.

Mereka menyeberangi Brazil pada 2018, melarikan diri daripada ketegangan politik dan krisis ekonomi di Venezuela jiran. Kini mereka berhadapan dengan keadaan genting sekali lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.