AS berkata pegawai tentera latihan NATO akan akhirnya dihantar ke Ukraine: laporan

(SeaPRwire) –   Jeneral Charles Brown, Ketua Ketua Turus Bersama menyatakan hanya masalah masa sebelum pengurus tentera NATO dihantar ke Ukraine, mengikut laporan dalam New York Times.

Ia berlaku ketika Ukraine berjuang untuk mengekalkan garisan menentang serangan Rusia di Ukraine timur laut seperti bandar Kharkiv serta di timur dan selatan – dan hanya beberapa minggu selepas AS bersetuju untuk menghantar tambahan

Pegawai Ukraine telah meminta rakan sejawat AS dan NATO untuk membantu latihan 150,000 rekrut baru lebih dekat dengan barisan hadapan untuk penggredan lebih cepat, laporan New York Times.

Brown memberitahu wartawan pada Khamis bahawa keputusan untuk menghantar pengurus sedang semakin hampir.

“Kita akan sampai pada masanya, dari masa ke semasa,” katanya kepada wartawan, mengikut New York Times.

Tenaga manusia telah lama menjadi isu untuk tentera Kyiv ketika berjuang menentang musuh yang lebih besar dan lebih bersenjata. Masalah itu telah bertambah teruk beberapa bulan kebelakangan ini, meminta pihak berkuasa untuk memperkenalkan langkah-langkah lebih ketat untuk pengintip draf, sementara umur draf telah diturunkan daripada 27 ke 25, dengan had atasnya adalah 60.

Undang-undang baru menawarkan pengampunan kepada pesalah yang menandatangani kontrak untuk menyertai tentera, langkah yang beberapa pegawai telah katakan boleh menjana maksimum 20,000 askar untuk usaha perang Ukraine. Mereka yang disabitkan kesalahan paling serius, seperti pembunuhan berencana dua orang atau lebih, rogol dan jenayah terhadap keselamatan negara, masih tidak dibenarkan untuk menyertai.

Tetapi rekrut baru perlu dilatih dan Ukraine meminta bantuan Barat.

Walau bagaimanapun, langkah untuk menghantar pengurus boleh menarik AS dan Eropah lebih terus ke dalam perang Rusia dengan Ukraine. Pemimpin AS telah menyatakan mereka tidak akan meletakkan tentera AS di Ukraine dan telah mendesak sekutu NATO untuk tidak berbuat demikian juga.

Brown berkata bahawa langkah sedemikian sekarang akan meletakkan pengurus tentera NATO dalam bahaya dan kemungkinan besar bermakna memutuskan sama ada untuk menggunakan pertahanan udara berharga untuk melindungi pengurus – bukan infrastruktur Ukraine yang kritikal berhampiran medan pertempuran, laporan New York Times.

Serangan ke atas pengurus boleh memaksa AS untuk menepati kewajipannya di bawah Artikel 5 Perjanjian Atlantik Utara, dengan itu menyeretnya ke dalam perang.

Mantan Presiden Eisenhower menghantar penasihat AS untuk melatih pasukan di Vietnam Selatan pada tahun 1956 kerana dia bimbang dengan penyebaran komunisme. AS secara beransur-ansur tersedut ke dalam operasi tentera di Vietnam dengan bekas Presiden Kennedy menghantar 12,000 penasihat tentera AS yang berpangkalan di Vietnam pada tahun 1962.

Ia tidak jelas yang sedang mempertimbangkan menghantar pengurus tentera dan berapa banyak yang perlu dihantar dan untuk berapa lama.

Digital menghubungi pejabat Ketua Turus Bersama untuk maklumat lanjut tetapi tidak menerima sebarang maklumbalas segera.

Pada bulan Februari, menyatakan beliau tidak menolak kemungkinan negara ahli Kesatuan Eropah menghantar tentera ke Ukraine untuk menghalang serangan Rusia.

Serangan Rusia terbaru bermula minggu lepas di rantau Kharkiv Ukraine, menandakan pencerobohan sempadan paling ketara sejak pencerobohan penuh bermula pada 2022 dan memaksa beribu-ribu penduduk melarikan diri rumah mereka.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, tentera Moscow juga cuba untuk membina keuntungan di rantau timur Donetsk. Secara keseluruhannya, perkembangan bermakna perang telah memasuki peringkat kritikal untuk tentera Ukraine yang terkurang tenaga.

Sementara itu, semalam tengah malam, Ukraine melancarkan serangan drone bunuh diri terbesar ke atas Rusia sementara lawatan China, membunuh dua orang dan menyebabkan kebakaran kilang minyak di Laut Hitam, mengikut pegawai.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.