Brazil’s Lula menjemput perdana menteri Jepun untuk makan daging negaranya, dan menjadi penyokong

(SeaPRwire) –   Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva pada Jumaat menyambut lawatannya yang pertama ke negara itu, dengan kedua-dua pemimpin bertemu di ibu negara Brasilia dan pemimpin Amerika Selatan itu menekankan rakan sejawatannya untuk membeli daging lembu negaranya.

Brazil telah mengharapkan untuk mengambil kesempatan daripada pertemuan bilateral itu untuk menggerakkan persetujuan untuk membuka pasaran Jepun kepada daging lembu Brazil, satu matlamat yang negara Amerika Latin itu telah mengejar sejak 2005. Dalam rayuan kepada perdana menteri, Lula mendesak beliau harus makan di restoran daging semasa lawatannya.

“Saya tidak tahu apa yang anda makan malam semalam,” kata Lula semasa sidang akhbar, memandang ke arah Kishida dan delegasi Jepun, kemudian mengalihkan perhatiannya kepada Timbalan Presiden Geraldo Alckmin, yang juga Menteri Perindustrian, Perdagangan, Pembangunan dan Perdagangan. “Sila, bawa Perdana Menteri Fumio makan daging steak di restoran terbaik di Sao Paulo supaya, minggu depan, beliau mula mengimport daging lembu kami.”

Di bawah Lula, Brazil telah meningkatkan usaha untuk mengeksport daging lembu ke pasaran antarabangsa. Sejak permulaan 2023 apabila Lula mengambil jawatan, 50 negara telah mengangkat sekatan, kebanyakannya di Asia. Menurut pegawai Brazil, kira-kira 70% daging lembu yang dimakan di Jepun diimport, manakala 80% import datang dari A.S. dan Australia.

“Daging kami lebih murah dan kualiti yang lebih baik daripada daging yang anda beli. Saya tidak tahu harga sebenarnya, tetapi saya pasti milik kami lebih murah, dan kualiti yang luar biasa,” tambah Lula.

Brazil mengeksport lebih daripada 2 juta paun daging lembu pada 2023, hampir memecah rekod yang ditetapkan tahun sebelumnya, mengikut data perdagangan rasmi. Negara itu ialah pengeksport daging lembu terbesar di dunia, menghantar ke lebih 90 negara. Keadaan sanitari industri lembu kini “jauh lebih baik daripada pada 2005, terutamanya berkenaan pengiktirafan kawasan bebas dari penyakit mulut dan kuku tanpa pemvaksinan,” kata Eduardo Paes Saboia, setiausaha untuk Asia dan Pasifik di kementerian luar Brazil, kepada wartawan di Brasilia.

Jepun juga merupakan pemacu utama kemusnahan hutan hujan Amazon dan Cerrado, kawasan savana tropika yang besar. Jepun dan Brazil bersetuju dengan sokongan Jepun untuk inisiatif pemulihan kawasan Cerrado yang terjejas. Perjanjian kerjasama tambahan berkaitan kerjasama dalam siberkeselamatan dan promosi pelaburan, antara lain bidang.

“Terdapat potensi besar dalam kerjasama dwihuruf untuk menangani cabaran global,” kata Kishida dalam sidang akhbar selepas pertemuan bilateral mereka.

Beliau menambahkan bahawa beliau menjangka meningkatkan kerjasama Jepun dan Brazil dalam langkah-langkah perlindungan alam sekitar, perubahan iklim dan pembangunan lestari, sambil menyebut sumbangan $3 juta negaranya baru-baru ini kepada tabung kerajaan Brazil untuk melindungi . Beliau juga mencatatkan 150 eksekutif Jepun menyertai beliau dalam lawatan itu.

Perkataan pertama Kishida kepada Lula, mengikut presiden Brazil, ialah untuk menyatakan solidariti dengan mangsa banjir di negeri selatan Rio Grande do Sul yang telah mengorbankan 37 orang setakat pagi Jumaat, dengan puluhan lagi masih hilang.

Brazil merupakan rumah kepada komuniti Jepun terbesar di luar Jepun, dengan lebih 2.7 juta warganegara dan keturunan Jepun. Kapal pertama dari negara Asia itu tiba di Brazil pada 1908, dan imigrasi mencapai puncak antara Perang Dunia I dan II.

Perdana Menteri Kishida akan bepergian ke Asuncion, Paraguay pada petang untuk menghadiri summit perniagaan, bertemu komuniti Jepun dan makan malam dengan Presiden Santiago Peña. Pada pagi Sabtu, beliau dijangka terbang semula ke Brazil untuk bertemu komuniti Jepun di Sao Paulo, memberi ucapan di Universiti Sao Paulo dan menghadiri mesyuarat perniagaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.