Angkatan Siber Perancis Sedia Ujian Pertahanan Mereka Terhadap Penyerang Dan Malware Semasa Sukan Olimpik

(SeaPRwire) –   Sama seperti atlit, para pejuang siber yang akan menjadi kunci kejayaan Sukan Olimpik Paris sudah berlatih keras untuk acara besar itu.

Mereka telah menggunakan penggodam rakan untuk menguji pertahanan siber mereka, seperti petinju yang menggunakan rakan latihan untuk mempersiapkan mereka untuk pertandingan kejuaraan. Mereka telah mempelajari dan menganalisis kekuatan, taktik dan kelemahan lawan mereka. Mereka boleh terdiri daripada remaja yang suka memamerkan diri dan kumpulan penjenayah tebusan atau penggodam tentera Rusia dengan rekod serangan siber yang merosakkan.

Tetapi berbeza dengan 10,500 atlit Olimpik yang akan berkumpul di Paris pada Julai, jurutera keselamatan siber di sebalik Sukan itu berharap untuk mengelakkan perhatian. Bagi mereka, setaraf dengan pingat akan menjadi melaluinya Sukan Olimpik – dan Paralimpik – tanpa insiden besar. Ia bermakna lapisan pertahanan digital mereka mampu menangkis sebarang cubaan untuk melemahkan sistem komputer dan maklumat penting untuk Sukan.

“Citaku untuk Sukan Olimpik ialah teknologi dan keselamatan siber tidak dibincangkan, kerana itu bermakna ia tidak menjadi isu,” kata Jérémy Couture, yang memimpin pusat keselamatan siber penganjur Sukan Paris. Tugasnya mengesan, menganalisis dan bertindak balas terhadap ancaman siber adalah begitu sensitif dan penting untuk kejayaan Sukan sehingga lokasinya disembunyikan.

Walaupun mereka yang bertanggungjawab menangkis serangan siber semasa Sukan enggan mendedahkan banyak butiran mengenai kerja mereka, mereka yakin penggodam jahat akan menyibukkan mereka musim panas ini. Mereka boleh terdiri daripada penjenayah siber, remaja suka membuat kacau atau pengoperasi tentera Rusia dengan rekod serangan siber merosakkan.

Sasaran tidak terhad kepada Sukan itu sendiri tetapi juga infrastruktur penting untuknya, seperti rangkaian pengangkutan atau rantai bekalan.

Penyerang boleh termasuk “penggodam aktivis” yang mahu membuat kenyataan politik dan penjenayah tebusan yang hanya mahu untuk wang. Dan sering kali kini sukar untuk membezakan penggodam aktivis daripada pengoperasi siber negara yang berpura-pura sebagai satu.

Antara lawan siber paling ancaman ialah negara-negara yang mungkin mahu memalukan dan menimbulkan kos kepada Perancis dan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dengan kemahiran serangan siber terbukti. Rusia adalah senarai suspek utama.

Kerana , penganjur Olimpik melarang Rusia daripada bersaing dalam acara berpasukan di Sukan Paris dan hanya membenarkan beberapa warganegara Rusia bertanding sebagai neutral. Rusia juga mempunyai masalah dengan Perancis kerana membekalkan senjata dan latihan tentera kepada Ukraine dan kerana ia menjadi salah satu pengkritiknya yang paling kuat di Eropah.

Vincent Strubel, yang memimpin agensi keselamatan siber kebangsaan Perancis, dikenali dengan singkatan bahasa Perancisnya, ANSSI, menamakan tahap ancaman siber yang dihadapi Sukan tanpa sebelumnya.

“Akan ada serangan siber semasa Sukan Olimpik dan Paralimpik,” kata Strubel pada brifing Jumaat. “Sebahagian tidak akan serius. Sebahagian akan serius tetapi tidak akan memberi kesan kepada Sukan. Dan mungkin ada yang serius dan berkemungkinan memberi kesan kepada Sukan.”

Beliau berkata agensi itu telah dilatih “sangat banyak” dan lebih daripada biasa, jadi semuanya akan berjalan dengan baik. “Saya fikir kami telah berjaya mengekalkan langkah hadapan penyerang.”

Walaupun Strubel menamakan Rusia sebagai antara pihak yang sering menyerang Perancis, beliau berkata tiada maksud untuk memberi tumpuan kepada satu pihak sahaja. “Kami sedang bersedia untuk segala-galanya.”

Unit Rusia GRU yang sangat agresif bernama Sandworm dituduh oleh negara Barat menggunakan malware bernama “Olympic Destroyer” untuk mengganggu upacara pembukaan Sukan Musim Sejuk 2018 di Pyeongchang, Korea Selatan. Ia adalah unit yang dituduh melancarkan serangan “wiper” terhadap grid tenaga Ukraine dan virus NotPetya 2017 yang menyebabkan kerugian lebih $10 bilion di seluruh dunia.

Pasukan keselamatan siber Paris telah berusaha untuk belajar daripada pengalaman itu, berunding dengan teknisi yang juga bekerja di Pyeongchang.

Syarikat keselamatan siber Sweden bernama Outpost24 memberi ibu jari atas kesediaan Paris dalam laporan minggu ini, tetapi mendapati kelemahan dalam infrastruktur dalam talian Sukan. Penarafan yang diberikan adalah “bukan pingat emas sepenuhnya, tetapi pastinya pingat perak”.

“Sama seperti pencuri dompet dan penjual tiket haram menyasarkan kumpulan pelancong, penjenayah siber akan sedar akan lalu lintas dalam talian yang meningkat ke arah Sukan Paris 2024 dan berharap untuk memanfaatkannya,” kata laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.