China mengeluarkan ‘drastically lebih banyak’ wang untuk tentera berbanding yang diisytiharkan, kata laksamana AS

(SeaPRwire) –   Peningkatan belanjawan pertahanan China adalah membimbangkan memandangkan ekonominya “gagal”, ketua Pemerintah Wilayah Pasifik Amerika Syarikat berkata pada Selasa.

Berucap kepada wartawan di Tokyo, Laksamana John Aquilino berkata ekonomi China telah terjejas oleh kekeliruan dalam sektor hartanahnya dan menegaskan bahawa kadar pertumbuhan rasminya “bukanlah nyata”.

Beliau juga berkata China “drastically lebih” ke atas tentera berbanding peningkatan 7.2% yang diisytiharkan bulan lalu.

“Walaupun ekonomi gagal, terdapat keputusan sedar untuk melabur keupayaan tentera. Ini membimbangkan saya,” kata Aquilino, yang dijadualkan meninggalkan jawatannya bulan hadapan.

Beliau juga mengkritik China semakin “agresif” di Laut China Selatan dan Timur, khususnya di sekitar Second Thomas Shoal yang dipertikai dan Taiwan.

“Berkenaan Taiwan khususnya, saya memantau kempen tekanan dan paksaan yang semakin agresif,” katanya.

Kementerian Luar China tidak memberi respon segera kepada permintaan ulasan Reuters.

Pemimpin tentera China memberitahu perhimpunan pegawai tentera laut asing senior minggu ini bahawa China komited menyelesaikan pertikaian maritim dengan negara lain melalui dialog tetapi tidak akan membenarkan dirinya “disalahgunakan”.

Aquilino juga menggelar Korea Utara “menjijikkan” kerana membelanjakan wang ke atas tentera walaupun negara itu menghadapi kekurangan makanan.

“Ini adalah rejim lagi satu di mana setiap kemajuan ekonomi yang mungkin mereka capai walaupun dengan sekatan adalah pergi kepada keupayaan tentera dan bukan untuk menjaga rakyat Korea Utara. Ini adalah menjijikkan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.