Sepanyol membuka semula siasatan ke atas kes Pegasus spyware berikutan permintaan Perancis untuk bekerjasama dalam kes serupa

(SeaPRwire) –   Seorang hakim Sepanyol telah membuka semula siasatan ke atas kes curiga pengintipan terhadap telefon selepas menerima permintaan untuk bekerjasama dengan penyiasatan serupa di Perancis.

Hakim Mahkamah Kebangsaan Sepanyol berkata pada Selasa terdapat sebab untuk percaya bahawa maklumat baru yang diberikan oleh Perancis boleh “membolehkan penyiasatan bergerak maju.”

Kedua-dua siasatan ini mengenai penggunaan yang dibangunkan oleh kumpulan NSO Israel. Perisian mata-mata ini dengan senyap menyusup masuk ke telefon atau peranti lain untuk menuai data dan mungkin mengintip pemiliknya.

Pegasus telah digunakan untuk menyasarkan lebih daripada 1,000 orang di 50 negara, termasuk aktivis dan wartawan, menurut penyelidik keselamatan dan siasatan media global 2021.

Sepanyol mengumumkan pada Mei 2022 bahawa dan tiga menterinya, termasuk menteri pertahanan dan dalaman, telah menjadi sasaran perisian mata-mata Pegasus. Siasatan mahkamah yang dijalankan kemudiannya sementara ditangguhkan kerana gagal mendapatkan keputusan.

Presiden Perancis Emmanuel Macron dan beberapa menterinya juga didakwa menjadi sasaran Pegasus.

Dalam kes berasingan yang didakwa menggunakan Pegasus untuk mengintip di Sepanyol, kerajaan Sepanyol mengakui menggunakannya untuk menyusup masuk ke telefon pemimpin pemisah Catalonia terkemuka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.