Ketika Iran menyerang Israel, polis moral melimpah ke jalan-jalan untuk menindas bantahan, aktivis kata

(SeaPRwire) –   Pada hari yang sama Iran melancarkan serangan langsung pertamanya terhadap Israel, ia memulakan konfrontasi yang kurang diperhatikan di dalam negara itu dengan memerintahkan polis di beberapa bandar untuk berada di jalan-jalan untuk menangkap wanita yang didakwa melanggar kod pakaian Islam yang ketat.

menyatakan bahawa kempen mereka yang dipanggil Nour (Cahaya) menargetkan perniagaan dan individu yang melanggar undang-undang hijab, bertujuan untuk menangani permintaan dari warga yang taat agama yang marah dengan bilangan wanita tanpa tudung yang semakin meningkat di tempat awam.

Tetapi aktivis dan sesetengah ahli politik menyatakan kempen itu kelihatan bertujuan bukan sahaja untuk menguatkuasakan memakai tudung wajib, tetapi juga untuk menggagalkan sebarang ketidakpuasan awam pada masa yang genting bagi pemimpin agama.

Di bawah undang-undang syariah Iran, atau undang-undang Islam, wanita dikehendaki menutup rambut dan memakai pakaian longgar dan longgar. Pelanggar akan ditegur awam, didenda atau ditangkap.

Undang-undang itu menjadi titik perdebatan politik sejak protes kematian seorang wanita muda dalam tahanan “polis moral” negara pada tahun 2022 meledak menjadi ketegangan politik terburuk sejak Revolusi Islam 1979.

Sebagai tanda ketidakpatuhan awam, wanita tanpa tudung kerap kelihatan di tempat awam sejak kematian Mahsa Amini berusia 22 tahun. Pasukan keselamatan dengan kejam menindas pemberontakan berikutnya, yang meminta jatuhnya kerajaan.

Ketika serangan drone dan peluru berpandu Iran berlangsung pada 13 April, ketua polis Tehran Abbasali Mohammadian muncul di TV negara untuk mengumumkan kempen baru.

“Bermula hari ini, Polis di Tehran dan bandar-bandar lain akan mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar undang-undang hijab,” katanya, sementara ratusan polis berarak ke jalan-jalan ibu negara dan bandar-bandar lain.

Pengguna media sosial memaparkan gambar kehadiran berat di Tehran dan video polis menangkap wanita dengan kekerasan yang mereka tuduh memakai pakaian yang tidak betul, termasuk pasukan keselamatan pakaian biasa menyeret wanita muda ke dalam van polis.

Van polis moral telah sebahagian besar hilang dari jalan-jalan sejak tahun lalu.

Kempen itu dengan cepat mendapat ungkapan rasa bimbang awam.

“…betul-betul pada masa ketika perpaduan negara lebih penting daripada sebelumnya, adegan yang sama (yang disaksikan semasa protes) semakin meningkat dengan lebih keganasan terhadap wanita dan gadis Iran! Apakah dasar ini?,” ahli politik reformis Azar Mansouri memaparkan di platform media sosial X.

Menteri Buruh terdahulu Ali Rabeie memaparkan di akaun X-nya: “Saya benar-benar tidak memahami bila rakyat Iran merasa baik dan bangga menghadapi Israel, tiba-tiba sekumpulan (pengambil keputusan) mendorong masyarakat ke arah konfrontasi dengan penubuhan?.”

Beberapa orang lain mengesyaki kempen itu mempunyai motif politik.

Seorang aktivis hak asasi manusia di Tehran berkata langkah itu bertujuan “menyuntik ketakutan ke dalam masyarakat untuk mencegah sebarang protes anti-perang dan meredakan ketidakpuasan awam apabila pemimpin berperang dengan Israel”.

“Ia bukan kebetulan bahawa pada hari serangan terhadap Israel itu, polis banjir ke jalan-jalan. Mereka bimbang tentang kebangkitan ketidaktentuan,” kata aktivis itu, yang berbual atas syarat anonim kerana sensitiviti isu itu.

Prospek , selepas siri balasan mata untuk mata antara musuh bebuyutan, telah mengejutkan banyak rakyat Iran biasa yang sudah menghadapi pelbagai masalah, daripada kesengsaraan ekonomi kepada penguatkuasaan sosial dan politik setelah ketegangan nasional pada 2022-23.

Seorang bekas pegawai kerajaan sederhana berkata pemimpin agama telah mengambil sikap lebih keras terhadap suara-suara meminta perubahan politik dan sosial, kerana takut bahawa pandangan sedemikian boleh mendapat sokongan pada masa Iran di bawah tekanan luar.

“Itu sebahagian daripada strategi pemimpin untuk mengkukuhkan cengkaman kuasa apabila negara menghadapi ancaman dari musuh bebuyutannya Israel,” kata bekas pegawai itu.

Seorang ahli politik Iran, bekas ahli parlimen, berkata “ia bukan sahaja tentang menindak wanita yang melanggar kod pakaian. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, kita telah menyaksikan penindakan jelas terhadap sebarang tanda ketidakpuasan awam”.

Wartawan, peguam, aktivis, pengasas hak asasi manusia dan pelajar telah ditangkap, dipanggil atau menghadapi tindakan lain dalam beberapa hari kebelakangan ini, menurut laman berita pembangkang.

Laman-laman berita itu berkata tuduhan utama terhadap mereka yang ditangkap adalah “menghasut pendapat awam”. Pada 14 April, unit kecerdasan Pengawal Revolusi Iran memberi amaran terhadap sebarang pos pro-Israel oleh pengguna media sosial, lapor media negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.