Rusia mencadangkan resolusi PBB untuk melarang pembenanan senjata di angkasa lepas

(SeaPRwire) –   Rusia telah mengedarkan resolusi PBB menyeru semua negara untuk mengambil tindakan segera untuk mencegah meletakkan senjata di angkasa lepas “untuk selama-lamanya” seminggu selepas untuk menghentikan perlumbaan senjata di angkasa.

Draf resolusi Rusia, diperoleh Rabu oleh The Associated Press, pergi lebih jauh daripada cadangan AS-Jepun, tidak hanya menyeru usaha untuk menghentikan senjata daripada dibina di angkasa lepas tetapi untuk mencegah “ancaman atau penggunaan kekerasan di angkasa lepas,” juga “untuk selama-lamanya.”

Ia menyatakan ini harus termasuk meletakkan senjata “dari angkasa terhadap Bumi, dan dari Bumi terhadap objek di angkasa lepas.”

Duta PBB Rusia Vassily Nebenzia memberitahu Majlis Keselamatan ketika beliau menggunakan hak veto terhadap draf resolusi AS-Jepun bahawa ia tidak cukup jauh dalam mengharamkan semua jenis senjata di angkasa.

Resolusi yang digunakan hak veto itu hanya memberi tumpuan kepada senjata pemusnahan besar-besaran termasuk senjata nuklear, dan tidak membuat sebarang sebutan tentang senjata lain di angkasa.

Ia akan menyeru semua negara supaya tidak membangunkan atau meletakkan senjata nuklear atau senjata pemusnahan besar-besaran lain di angkasa, seperti yang dilarang di bawah perjanjian antarabangsa 1967 yang disahratifikasi oleh AS dan Rusia, dan bersetuju keperluan untuk mengesahkan pematuhan.

Sebelum resolusi AS-Jepun diletakkan untuk undian pada 24 April, Rusia dan China mencadangkan pindaan yang akan menyeru semua negara, terutamanya mereka dengan keupayaan angkasa, “untuk mencegah selama-lamanya penempatan senjata di angkasa lepas, dan ancaman penggunaan kekerasan di angkasa lepas.”

Undian itu mendapat 7 negara menyokong, 7 menentang, dan satu berkecuali dan pindaan itu ditolak kerana gagal mendapatkan minimum 9 undian “ya” daripada 15 ahli Majlis Keselamatan yang diperlukan untuk diluluskan.

Duta AS Linda Thomas-Greenfield memberitahu majlis selepas undian bahawa telah menyatakan Moscow tidak berniat meletakkan senjata nuklear di angkasa.

“Undian hari ini bertanya: Mengapa? Mengapa, jika anda mengikuti peraturan, anda tidak menyokong resolusi yang mengesahkannya? Apa yang mungkin anda sembunyikan?” beliau bertanya. “Ini membingungkan. Dan ia adalah malang.”

Putin menjawab pengesahan Pejabat Putih Februari bahawa Rusia telah mendapat keupayaan anti-satelit “membimbangkan” walaupun senjata sedemikian belum beroperasi lagi.

Duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia berkata selepas melakukan hak veto bahawa resolusi AS-Jepun memilih senjata pemusnahan besar-besaran.

Beliau berkata kebanyakan tindakan AS dan Jepun menjadi jelas “jika kita ingat bahawa AS dan sekutu mereka beberapa masa lalu mengumumkan rancangan untuk meletakkan senjata … di angkasa lepas.”

Nebenzia juga menuduh AS menghalang cadangan Rusia-China sejak 2008 untuk perjanjian menentang meletakkan senjata di angkasa lepas.

Thomas-Greenfield menuduh Rusia menggugat perjanjian global untuk mencegah penyebaran , secara tidak bertanggungjawab menyebut “retorik nuklear berbahaya,” meninggalkan beberapa obligasi kawalannya, dan enggan “berbincang secara substantif tentang kawalan senjata atau pengurangan risiko.”

Kebanyakan draf resolusi Rusia adalah tepat sama dengan draf AS-Jepun, termasuk bahasa menghalang perlumbaan senjata di angkasa.

Ia menyeru semua negara, terutamanya mereka dengan keupayaan angkasa utama, “untuk menyumbang secara aktif kepada objektif penggunaan aman angkasa lepas dan pencegahan perlumbaan senjata di angkasa lepas.”

Thomas-Greenfield berkata dunia baru sahaja mula memahami “akibat membinasakan letupan nuklear di angkasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.