Tarikh perbicaraan rasuah bekas pemimpin Afrika Selatan ditetapkan ketika beliau melawan kes lain untuk bertanding pilihan raya

(SeaPRwire) –   akan didakwa atas tuduhan rasuah pada bulan April tahun depan, empat tahun selepas beliau secara rasmi didakwa dengan menerima rasuah berkaitan perjanjian senjata bernilai berbilion-bilion dolar dan 20 tahun selepas beliau pertama kali dipersalahkan, pendakwa berkata Khamis.

Zuma didakwa dengan pelbagai tuduhan rasuah serta penganiayaan, penipuan, pengelakan cukai dan pencucian wang berkaitan perjanjian besar kerajaan Afrika Selatan menandatangani untuk memperbaharui angkatan bersenjatanya pada tahun 1999. Zuma dituduh menerima rasuah daripada syarikat senjata Perancis, ketika bernama Thomson-CSF, dan subkontraktor dalam perjanjian itu.

Perjanjian senjata itu menjadi salah satu dan diliputi dalam tuduhan rasuah.

Zuma mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan-tuduhan itu pada perbicaraan pada tahun 2021 yang sepatutnya menandakan permulaan perbicaraannya, tetapi ia telah tertakluk kepada penangguhan yang panjang selepas Zuma melancarkan rayuan meminta hakim dan pendakwa digugurkan daripada kes itu, mendakwa mereka mempunyai sikap peribadi terhadapnya. Hakim asal telah melepaskan diri tetapi usaha Zuma untuk menyingkirkan pendakwa telah ditolak.

Pendakwa berkata perbicaraan itu akan bermula pada 14 April tahun depan, dengan pendengaran pra-perbicaraan ditetapkan pada bulan Ogos ini. Thales adalah defendan bersama dalam kes itu dan juga mengaku tidak bersalah.

“Kami berharap tiada halangan yang perlu kami hadapi sekarang dan akhirnya perkara ini akan berjalan,” kata Mthunzi Mhaga, jurucakap Pejabat Pendakwaan Kebangsaan, kepada media Afrika Selatan. Beliau berkata Zuma telah terlibat dalam “taktik penangguhan.”

Tuduhan terhadap Zuma berkaitan tempoh antara 1995 dan 2005, sebelum beliau menjadi presiden. Ketika itu, beliau merupakan seorang politikus berpengaruh yang sedang meningkat dan kemudiannya timbalan presiden Afrika Selatan. Beliau dituduh menerima rasuah balasannya memberikan perlindungan politik kepada perjanjian itu dan memastikan ia diluluskan walaupun terdapat persoalan mengenai perjanjian itu.

Zuma dipecat sebagai timbalan presiden pada tahun 2005 selepas penasihat kewangannya, yang didakwa sebagai orang tengah untuk rasuah itu, didapati bersalah rasuah dan dijatuhi hukuman penjara.

Zuma telah diberi pertuduhan awal pada tahun 2005 tetapi tuduhan-tuduhan itu telah dibatalkan dan dipulihkan berulang kali sepanjang tahun.

Zuma membuat kemunculan semula dramatik dalam politik untuk menjadi presiden Afrika Selatan pada tahun 2009. Beliau meletak jawatan sebagai pemimpin negara pembangunan Afrika yang paling maju itu pada tahun 2018 disebabkan tuduhan rasuah berasingan.

Sekiranya Zuma didapati bersalah atas tuduhan-tuduhan dalam perbicaraan perjanjian senjata, beliau menghadapi hukuman penjara antara 15 tahun hingga seumur hidup. Zuma berusia 82 tahun telah menjalani sebahagian daripada hukuman penjara 15 bulan atas kesalahan tidak hadir di mahkamah pada tahun 2021 kerana enggan memberi keterangan di siasatan rasuah yang tidak berkaitan dengan perbicaraannya.

Zuma kemudiannya membuat kemunculan semula politik yang lain, kali ini sebagai pemimpin parti politik baharu, dan terlibat dalam kes mahkamah lain sama ada beliau layak bertanding sebagai calon dalam pilihan raya negara bulan ini. Badan pilihan raya kebangsaan menyatakan beliau tidak layak kerana sabitan jenayah tidak hadir di mahkamah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.