Kementerian Keadilan AS membuat tangkapan dalam skim pencurian identiti warga Korea Utara melibatkan beribu-ribu pekerja IT

(SeaPRwire) –   Kementerian Keadilan Amerika Syarikat mengumumkan pada Khamis beberapa tangkapan dalam siri kes pencurian identiti kompleks yang menurut pegawai-pegawai itu merupakan sebahagian daripada skim meluas yang menjana hasil besar untuk kerajaan Korea Utara, termasuk untuk program senjata mereka.

Konspirasi itu melibatkan beribu-ribu pekerja teknologi maklumat yang pendakwa raya kata telah dihantar oleh kerajaan untuk tinggal di luar negara dan yang bergantung kepada identiti curi Amerika untuk mendapatkan pekerjaan jarak jauh di syarikat-syarikat Fortune 500 berpangkalan di Amerika Syarikat, pekerjaan yang memberi mereka akses kepada data syarikat yang sensitif dan gaji mewah.

Skema penipuan itu adalah cara bagi Korea Utara yang sangat dikenakan sanksi, yang dipotong daripada sistem kewangan Amerika Syarikat, untuk mengambil kesempatan daripada “campuran beracun” faktor-faktor yang bertembung, termasuk kekurangan buruh teknologi tinggi di Amerika Syarikat dan penyebaran kerja jarak jauh tinggi, Marshall Miller, Penolong Timbalan Peguam Negara Kementerian Keadilan Amerika Syarikat, berkata dalam temu bual.

Kementerian Keadilan Amerika Syarikat menyatakan kes-kes itu adalah sebahagian daripada strategi yang lebih luas untuk tidak sahaja menuntut individu-individu yang membolehkan penipuan tetapi juga membina perkongsian dengan negara-negara lain dan memperingatkan syarikat-syarikat swasta tentang keperluan untuk berjaga-jaga – dan tidak tertipu – tentang identiti sebenar orang yang mereka upah.

Pegawai-pegawai FBI dan Kementerian Keadilan melancarkan inisiatif pada Mac yang berpusat pada skema penipuan dan tahun lalu mengumumkan rampasan lebih daripada setusan domain laman web yang digunakan oleh pekerja IT Korea Utara.

“Semakin sering, program pematuhan di syarikat-syarikat dan organisasi Amerika berada di garis hadapan melindungi keselamatan negara kita,” kata Miller. “Pematuhan korporat dan keselamatan negara kini saling berkait rapat seperti tidak pernah sebelum ini.”

Kementerian Keadilan Amerika Syarikat menyatakan dalam dokumen mahkamah dalam satu kes bahawa lebih daripada 300 syarikat – termasuk rantai runcit kelas atas dan “syarikat teknologi Silicon Valley terkemuka” – telah terjejas dan lebih daripada $6.8 juta hasil telah dijana untuk pekerja-pekerja, yang berpangkalan di luar Amerika Syarikat, termasuk di China dan Rusia.

Mereka yang ditangkap termasuk seorang wanita Arizona, Christina Marie Chapman, yang pendakwa raya kata memudahkan skema itu dengan membantu pekerja mendapatkan dan mengesahkan identiti curi, menerima dan mengendalikan komputer riba dari syarikat-syarikat Amerika Syarikat yang percaya mereka menghantar peranti kepada pekerja sah dan membantu pekerja menyambung semula secara jarak jauh kepada syarikat-syarikat.

Menurut dakwaan, Chapman mengendalikan lebih daripada satu “ladang komputer” di mana syarikat-syarikat Amerika Syarikat menghantar komputer dan cek gaji kepada pekerja IT yang mereka tidak sedar berada di luar negara.

Di ladang komputer Chapman, beliau didakwa telah menyambungkan pekerja IT luar negara yang log masuk secara jarak jauh ke rangkaian syarikat supaya log masuk kelihatan datang dari Amerika Syarikat. Beliau juga didakwa telah menerima cek gaji untuk pekerja IT luar negara di rumahnya, memalsukan tandatangan penerima untuk dipindahkan ke luar negara dan melimpahkan keuntungan kepada dirinya dengan mengenakan yuran bulanan.

Defenden lain termasuk seorang lelaki Ukraine, Oleksandr Didenko, yang pendakwa raya kata telah mencipta akaun palsu di platform carian pekerjaan yang kemudiannya dijual kepada pekerja luar negara yang pergi untuk memohon pekerjaan di syarikat-syarikat Amerika Syarikat. Beliau telah ditangkap di Poland minggu lalu, dan Kementerian Keadilan Amerika Syarikat berkata ia telah merampas domain syarikatnya.

Seorang warganegara Vietnam, Minh Phuong Vong, telah ditangkap di Maryland atas tuduhan mendapatkan pekerjaan di sebuah syarikat Amerika Syarikat yang sebenarnya dilaksanakan oleh pekerja jarak jauh yang berpura-pura sebagai beliau dan berpangkalan di luar negara.

Ia tidak segera jelas sama ada tiga orang itu mempunyai peguam.

Secara berasingan, Jabatan Negara mengumumkan penawaran ganjaran untuk maklumat tentang beberapa warga Korea Utara tertentu yang pegawai-pegawai kata dibantu oleh Chapman.

Dan FBI, yang menjalankan siasatan, mengeluarkan kenyataan perkhidmatan awam yang memberi amaran kepada syarikat-syarikat tentang skema itu, menggalakkan mereka untuk melaksanakan piawaian pengesahan identiti melalui proses perekrutan dan untuk memaklumkan staf sumber manusia dan pengurus perekrutan tentang ancaman itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.