Ahli Parlimen Peru memulakan satu lagi usaha untuk mengeluarkan Presiden Dina Boluarte daripada jawatan

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, ahli-ahli perundangan Peru memulakan lagi usaha untuk menyingkirkan Presiden Dina Boluarte daripada jawatan sebagai pihak berkuasa terus menjalankan pelbagai siasatan terhadapnya dan lingkaran dalaman beliau.

Pembangkang kecil itu menyatakan “ketidakupayaan moral” sebagai sebab permintaan penyingkiran yang diserahkan kepada Parlimen. Boluarte telah terselamat empat kali daripada usaha untuk memendekkan tempoh perkhidmatannya berkat gabungan ahli perundangan konservatif yang telah bersatu di belakang beliau dan telah mengekalkan langkah-langkah itu daripada mendapat undi yang diperlukan untuk bergerak ke hadapan.

Ahli Parlimen Susel Paredes menjelaskan di X bahawa kumpulan pembangkang menyampaikan permintaan itu kerana “tindakan baru yang serius” yang dia dakwa Boluarte lakukan, yang “tidak serasi dengan terus memimpin negara.” Pengisytiharan Paredes datang kurang daripada seminggu selepas peguam membuka siasatan terhadap keputusan pentadbiran Boluarte untuk membubarkan unit polis yang sedang menyiasat aktiviti lingkaran dalaman beliau, termasuk salah seorang adik-beradik beliau.

Usaha ahli perundangan itu adalah langkah terbaru dalam tekanan yang meningkat terhadap Boluarte, yang menjadi presiden pada Disember 2022, apabila beliau menggantikan Castillo. Beliau telah dibuang oleh Parlimen dan kini dipenjara sementara disiasat atas tuduhan rasuah dan pemberontakan.

Boluarte sedang disiasat atas penggunaan tiga jam mewah dan perhiasan halus yang tidak disenaraikan dalam borang pengisytiharan aset wajib dan yang pihak berkuasa menganggarkan mungkin bernilai lebih daripada $500,000. Pada akhir Mac, pegawai polis bersenjata memecahkan pintu hadapan rumah Boluarte dengan palu dan memasuki hartanah untuk mencari jam tangan.

Serbuan itu menandakan kali pertama dalam sejarah Peru bahawa polis secara paksa memasuki rumah presiden yang sedang bertugas. Beberapa hari kemudian, ahli perundangan menyampaikan permintaan keempat untuk menyingkirkan Boluarte daripada jawatan.

Langkah itu mesti mendapat 52 undi supaya Parlimen menerimanya dan membuka perbahasan. Untuk menyingkirkan Boluarte, langkah itu memerlukan 87 undi daripada 130 kerusi Parlimen tunggal.

Boluarte, seorang peguam wanita berusia 61 tahun, adalah seorang pegawai daerah yang rendah sebelum memasuki kerajaan Presiden Pedro Castillo pada gaji bulanan $8,136 pada Julai 2021. Boluarte kemudian mengambil alih jawatan presiden dengan gaji yang lebih rendah $4,200 setiap bulan. Kemudian, beliau mula mempamerkan jam tangan mewah.

Pada minggu lepas, pihak berkuasa menangkap salah seorang adik lelaki Boluarte dan peguamnya berhubung siasatan pengaruh. Dokumen itu menuduh adik Boluarte, Nicanor Boluarte, bekerja untuk melantik pegawai kerajaan dengan pertukaran wang dan persetujuan untuk mengumpul tandatangan untuk mendaftarkan sebuah parti politik.

Sementara itu, pihak berkuasa menuduh peguam Mateo Castañeda campur tangan dalam siasatan terhadap Nicanor Boluarte dengan menawarkan manfaat tertentu kepada ahli unit polis yang kini dibubarkan, yang memberi tumpuan kepada siasatan cukai.

Seorang hakim memberi permohonan peguam cara untuk menahan kedua-dua lelaki tanpa komunikasi selama 10 hari, bermakna mereka tidak akan dapat berkomunikasi dengan sesiapa – langkah undang-undang yang biasanya dipertahankan oleh pihak berkuasa untuk kes yang dianggap sangat serius.

Nicanor Boluarte berkata beliau “tidak bersalah” sebagai beliau meninggalkan rumahnya dengan tangan terikat selepas penangkapannya minggu lepas, manakala Castaneda dalam surat tulisan tangan yang dikongsi di media sosial oleh firma guamannya juga menafikan sebarang salah laku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.