Penganjur Eurovision Song Contest bersiap untuk mengeluarkan bendera Palestin, simbol dari acara akan datang

(SeaPRwire) –   Pengurus Eurovision Song Contest mengatakan pada hari Khamis mereka berhak untuk menanggalkan sebarang bendera Palestin dan simbol pro-Palestin di acara tersebut minggu depan di Sweden.

Pengumuman itu datang ketika ketegangan meningkat mengenai penyertaan Israel dalam pertandingan muzik tahunan itu berikutan kempen tentera mereka terhadap Hamas di Gaza, kini memasuki bulan ketujuh. dijangka akan menganjurkan protes besar-besaran di Malmo untuk meningkatkan kesedaran terhadap tuntutan mereka.

Michelle Roverelli, ketua komunikasi untuk Kesatuan Penyiaran Eropah yang menganjurkan acara setiap tahun, berkata pembeli tiket hanya dibenarkan membawa dan mempamerkan bendera yang mewakili negara-negara yang mengambil bahagian dalam acara itu, serta bendera pelangi.

EBU berpangkalan di Geneva berhak “untuk menanggalkan sebarang bendera atau simbol, pakaian, barang dan banner yang digunakan untuk tujuan memperalatkan rancangan TV,” katanya kepada Associated Press dalam mesej teks.

Dia menjawab selepas akhbar Sweden Goteborgs-Posten melaporkan pada hari Khamis bahawa penganjur acara telah melarang bendera Palestin dan banner politik di acara itu.

Bendera kebangsaan adalah pemandangan biasa semasa pertandingan ini kerana peminat menyokong negara dan lagu yang disokong mereka.

Acara glamor yang menarik ratusan juta penonton setiap tahun itu akan diadakan dari 7-11 Mei di Malmo di selatan Sweden, mengikuti kemenangan Loreen tahun lalu untuk persembahan “Tattoo”.

Pemenang memperoleh hak untuk negara mereka menganjurkan acara tahun seterusnya: Sweden dijadualkan menjadi tuan rumah untuk kali ketujuh secara berterusan.

Polis Sweden telah memperingatkan bahawa keselamatan akan ketat, di negara kaya Nordik itu.

Aktivis pro-Palestin yang mahu Israel – bekas pemenang – keluar daripada Eurovision Song Contest telah mengumumkan perhimpunan besar-besaran di pusat bandar Malmo, beberapa batu dari tempat acara Malmo Arena.

Bulan lalu EBU mengatakan mereka telah menerima permohonan untuk membakar salinan al-Quran sebelum pertandingan di Malmo. Sweden menaikkan tahap ancaman keganasan mereka tahun lalu berikutan siri pembakaran al-Quran yang memicu protes di dunia Islam.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, tindak balas luaran terhadap perang hampir 7 bulan antara Israel dan Hamas telah menyulut protes besar-besaran di kampus universiti AS dan luar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.