Polis Jerman membongkar skim penyeludupan manusia yang menguruskan visa kepada ratusan orang, kebanyakan warga negara Cina

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Jerman telah menjalankan serbuan besar-besaran terhadap sindiket penyeludupan manusia antarabangsa awal Rabu, polis berkata dalam kenyataan.

Lebih daripada 1,000 pegawai polis menggeledah puluhan rumah, kedai-kedai dan pejabat dan menangkap 10 orang suspek, termasuk dua peguam.

Suspek-suspek itu dituduh telah menyalahgunakan secara haram peraturan imigresen khas Jerman yang hanya dikhaskan untuk pekerja asing berkemahiran untuk memperoleh permit kediaman bagi kira-kira 350 rakyat Cina kebanyakannya – yang tidak memenuhi kriteria yang diperlukan – sebagai balasan untuk ratusan ribu dolar.

Menurut akhbar harian Bild, beberapa orang dalam skim itu.

Serbuan telah dijalankan di negeri-negeri North Rhine-Westphalia, Schleswig-Holstein, Hesse, Rhineland-Palatinate, Baden-Wuerttemberg dan Bavaria, Hamburg dan Berlin di mana polis merampas aset dan mengumpul bukti.

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser mengucapkan terima kasih kepada polis dan pendakwa raya untuk “serangan besar-besaran terhadap penyeludupan antarabangsa yang teratur.”

“Dalam memerangi sindiket penyeludupan, kita memerlukan tekanan penyiasatan dan serangan konsisten ini,” tambah menteri itu. “Kami akan terus mengambil pendekatan keras ini terhadap penyeludupan pendatang haram yang teratur.”

Siasatan itu memfokuskan kepada North Rhine-Westphalia, di mana 10 orang suspek ditahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.