Duta Caribbean mencadangkan penubuhan perhimpunan untuk mencari pampasan bagi perhambaan lautan Atlantik

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai tinggi menyatakan pada Rabu bahawa adalah penting untuk menubuhkan tribunal antarabangsa khas untuk mencari pampasan bagi perhambaan lintas lautan dan warisannya dalam masyarakat hari ini.

Reuters melaporkan awal bulan ini bahawa sokongan sedang membina di kalangan negara-negara Caribbean dan Afrika untuk penubuhan tribunal sedemikian mengenai kekejaman yang bermula dari perhambaan lintas lautan.

Selama lebih empat abad sekurang-kurangnya 12.5 juta orang Afrika telah diculik, dipaksa dipindahkan beribu-ribu batu melalui kapal dan pedagang terutamanya Eropah dan dijual ke dalam perhambaan.

David Comissiong, duta Barbados kepada Komuniti Caribbean (CARICOM) dan penyokong terkenal pampasan, berkata tribunal diperlukan kerana tiada mahkamah antarabangsa yang sesuai dilengkapi untuk menangani tuntutan pampasan bagi skala dan kekompleksan sedemikian.

Comissiong bercakap di sesi ketiga Forum Tetap bagi Orang Keturunan Afrika (PFPAD) di Geneva. PFPAD pada asalnya mencadangkan penubuhan tribunal tahun lepas.

Beliau berkata tribunal itu memerlukan “keputusan positif” oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, organ pentadbiran utama pertubuhan itu.

“Mari kita bertekad untuk melakukan kerja lobi antarabangsa untuk berjaya melaksanakan penciptaan institusi penting ini di Perhimpunan Agung PBB,” tambah beliau. “Mari semua bersatu di sebalik forum dan membuat perkara ini berlaku.”

Di sesi itu, wakil negara-negara lain seperti Guyana dan Venezuela menyokong panggilan Comissiong.

Dalam mesej video ketika pembukaan sesi PFPAD pada Selasa, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres mengulangi bahawa rasisma berpunca daripada berabad-abad penghambaan dan penjajahan. Beliau berkata pampasan perlu menjadi sebahagian usaha untuk menangani isu ini.

Gagasan membayar pampasan atau melakukan pembetulan lain bagi perhambaan lintas lautan mempunyai sejarah panjang dan kekal sangat dipertikaikan, tetapi mendapat momentum di seluruh dunia.

Meskipun penyokong tribunal mengakui bahawa menubuhkannya tidak akan mudah. Halangan termasuk memperoleh kerjasama negara-negara yang terlibat dalam perhambaan lintas lautan dan kekompleksan undang-undang mengenal pasti pihak bertanggungjawab dan menentukan pemulihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.