Majlis Haiti melantik perdana menteri baru ketika negara terus menghadapi keganasan kumpulan bersenjata yang membunuh

(SeaPRwire) –   Majlis peralihan Haiti memilih bekas Menteri Sukan Fritz Belizaire sebagai perdana menteri negara itu pada hari Selasa ketika ia terus berusaha untuk menubuhkan kerajaan yang stabil di tengah keganasan yang menghimpit.

Belizaire menggantikan Michel Patrick Boisvert, bekas menteri ekonomi dan kewangan yang merupakan perdana menteri sementara semasa. Belizaire kurang dikenali dan sesetengah ahli majlis tidak mengenalinya.

Majlis peralihan sembilan ahli, tujuh daripadanya mempunyai hak undi, memilih perdana menteri dan kabinet baru dalam usaha untuk meredakan keganasan geng yang menghimpit ibu negara Port-au-Prince dan luar bandar.

Lebih daripada 90,000 orang telah melarikan diri dari Port-au-Prince dalam tempoh sebulan, dan secara keseluruhannya, lebih daripada 360,000 orang telah dibuat tidak bertempat tinggal dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana penembak menghancurkan komuniti di wilayah saingan.

Belizaire disokong oleh empat ahli majlis undian.

Sebelum ini, majlis memilih Edgard Leblanc Fils, bekas calon presiden, sebagai presidennya. “Pengalaman ini membuktikan kami mampu berunding,” kata Fils selepas mengumumkan Bélizaire sebagai perdana menteri baharu.

Pengumuman Bélizaire datang sebagai kejutan. Suara bisikan bangun di kalangan peserta apabila Fils mengumumkan bahawa empat ahli majlis dengan kuasa undian telah memilih Bélizaire sebagai perdana menteri.

Leslie Voltaire, salah seorang ahli majlis undian, berkata kepada Agensi Berita Associated Press, “Saya tidak mengenalinya,” apabila ditanya sama ada beliau menyokong Bélizaire.

Bélizaire pernah berkhidmat sebagai menteri sukan semasa penggal kedua presiden René Préval dari tahun 2006 hingga 2011.

Selepas pengumuman ringkas itu, yang dibuat hampir dua jam selepas acara sepatutnya bermula, majlis kembali ke belakang pintu tertutup untuk membincangkan pilihan mereka untuk kabinet. Walau bagaimanapun, Voltaire berkata beliau tidak menjangkakan majlis akan mengumumkan pilihan kabinet pada hari Selasa.

Majoriti menyokong Bélizaire sebagai perdana menteri terdiri daripada Fils, presiden baharu majlis, Smith Augustin, Louis Gérald Gilles dan Emmanuel Vertilaire.

Majlis peralihan akan bertindak sebagai presiden negara sehingga ia dapat mengatur pilihan raya presiden pada masa tertentu sebelum ia dibubarkan, yang mesti sebelum Februari 2026.

Rakyat Haiti terbahagi mengenai sama ada mereka percaya kerajaan peralihan dapat meredakan negara yang bermasalah ibu negaranya telah dikepung sejak geng melancarkan serangan bersepadu yang bermula pada 29 Februari.

Anggota geng membakar balai polis, melepaskan tembakan ke lapangan terbang antarabangsa utama yang masih ditutup sejak awal Mac dan memecah masuk ke penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 tahanan. Pelabuhan laut terbesar negara itu juga terjejas teruk oleh keganasan geng.

Tetapi satu perkara pasti: Rakyat Haiti mahukan keselamatan. “Rakyat Haiti sangat tidak sabar sekarang. Mereka mahukan keputusan,” kata Robert Fatton, pakar politik Haiti di Universiti Virginia.

Majlis dijangka menyokong penempatan pasukan polis Kenya untuk membantu melawan geng, walaupun belum jelas bila itu berlaku.

Bekas Perdana Menteri Ariel Henry berada dalam lawatan rasmi ke negara Afrika Timur ketika serangan geng bersepadu bermula, dan beliau masih dikunci keluar dari Haiti. Beliau mengemukakan perletakan jawatannya minggu lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.