Rancangan Biden untuk menggunakan Undang-Undang Leahy Sanksi terhadap IDF didakwa ‘politik’, pakar mendakwa: ‘Kongres harus mempertimbangkan’ siasatan

(SeaPRwire) –   Keputusan pentadbiran Biden untuk menangguhkan rancangan menggunakan undang-undang Leahy sebagai sanksi terhadap IDF telah mengelakkan masalah yang mungkin rumit bagi Putih Rumah, tetapi kesediaan untuk menggunakan alat yang drastik menggarisbawahi ketidakpastian hubungan AS-Israel.

“Politisasi pentadbiran Biden terhadap bantuan keselamatan penting kepada sekutu demokratik seperti Israel adalah langkah yang tidak bertanggungjawab yang menetapkan precedent berbahaya,” kata Nick Stewart, pengarah kanan hal ehwal kerajaan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD) Tindakan, kepada Digital.

“Ia mengabaikan hakikat asas penting dan menyokong pandangan palsu dan menakutkan yang memberi semangat musuh pengganas kita,” tambah Stewart.

“Jika pentadbiran Biden mempunyai kebimbangan yang sah, ia sepatutnya menangani mereka dengan cara yang lebih profesional melalui saluran rasmi secara langsung dengan orang Israel, seperti yang sepatutnya dengan perikatan kita,” beliau menghujah. “Sebaliknya, ancaman sanksi yang sangat awam diikuti dengan bocor berterusan dan nampaknya berkoordinasi dari Jabatan Negara.”

“Ini menimbulkan kebimbangan bahawa objektif dari awal jauh kurang substantif dan jauh lebih politik,” dakwa Stewart.

“Kongres sepatutnya mempertimbangkan menyiasat pengendalian pentadbiran terhadap insiden ini untuk memastikan undang-undang AS tidak digunakan sebagai senjata terhadap sekutu untuk sebab-sebab parti pada musim ini.”

Undang-undang Leahy adalah dua peruntukan yang melarang kerajaan AS memberi dana kepada pasukan keselamatan asing di mana “terdapat maklumat yang boleh dipercayai melibatkan unit itu dalam pelanggaran hak asasi manusia yang teruk,” mengikut .

Pentadbiran Biden telah menggunakan undang-undang Leahy sebagai cara untuk memberi sanksi kepada batalion Pertahanan Israel (IDF), termasuk batalion Netzah Yehuda, kerana dakwaan pelanggaran hak asasi manusia di Tebing Barat sebelum serangan 7 Oktober. Langkah itu akan menandakan kali pertama dalam perkongsian berdekad-dekad antara dua negara bahawa pentadbiran AS akan menggunakan akta Kongres 27 tahun itu.

Sanksi itu akan melancarkan potongan automatik untuk batalion dan anggotanya, menghalang mereka daripada menerima apa jua latihan atau bantuan daripada tentera AS dan apa-apa bantuan luar negara.

Walau bagaimanapun, AS mengumumkan pada akhir minggu bahawa ia tidak akan menggunakan Undang-undang Leahy selepas menerima “maklumat baru” daripada kerajaan Israel dan jaminan daripada kerajaan bahawa mereka akan menangani isu itu.

Timbalan Ketua Jabatan Negara Vedant Patel memberitahu wartawan pada Isnin bahawa empat unit yang dipersoalkan telah “memperbaiki secara berkesan” dan AS masih “dalam perundingan dan penglibatan dengan kerajaan Israel” mengenai unit yang tinggal. Beliau juga menegaskan bahawa “piawaian pemulihan adalah konsisten dan ia sama untuk semua negara.”

“Mereka telah menyampaikan maklumat tambahan berkaitan dengan unit itu. Dan kami terus mempunyai perbualan itu selaras dengan memorandum persefahaman yang mempunyai dengan kerajaan Israel yang ditandatangani pada 2021,” kata Patel.

“Apabila kesimpulan dibuat di bawah tindakan yang jatuh di bawah bidang kuasa Akta Bantuan Luar Negeri, kami dikehendaki berunding dengan pegawai dari kerajaan Israel, dan itu sedang berlangsung,” sambung Patel. “Kami sedang terlibat dengan mereka dalam proses, dan kami akan membuat keputusan muktamad apabila ia datang ke unit itu apabila proses itu selesai.”

“Apabila kita bercakap tentang Undang-undang Leahy, apa yang kita bincangkan adalah had unit dan komponen, apabila mereka didapati melanggar, ia tidak mempunyai kesan terhadap hubungan keselamatan yang lebih luas yang mungkin mempunyai dengan negara, terutamanya negara seperti Israel, di mana kita mempunyai hubungan keselamatan jangka panjang,” tambah Patel.

Seorang pegawai kanan Jabatan Negara memberitahu bahawa Setiausaha Negara Antony Blinken telah mengangkat perkara itu dengan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant.

Mantan Senator Vermont Patrick Leahy telah menyokong undang-undang yang menjadi Undang-undang Leahy pada tahun 1990-an, dengan berkata AS perlu alat untuk menghalang bantuan tentera dan latihan AS kepada unit keselamatan asing bersalah membunuh luar bidang kuasa, rogol, penyiksaan dan pelanggaran hak asasi manusia yang nyata.

Kumpulan hak asasi telah lama menuduh pentadbiran AS, termasuk Biden, mengelakkan siasatan yang tegas terhadap dakwaan pembunuhan tentera Israel dan pelanggaran lain terhadap orang Palestin untuk mengelakkan menggunakan undang-undang bertujuan menghalang pelanggaran oleh pasukan asing, menurut Associated Press.

Perkembangan itu datang ketika pegawai Israel semakin bimbang bahawa Mahkamah Jenayah Antarabangsa mungkin segera mengeluarkan waran tangkap terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan pegawai kanan lain atas tuduhan berkaitan peperangan di Gaza, laporan mengatakan.

Mahkamah itu mungkin menuduh tokoh kerajaan kanan mengejar tindak balas tentera yang terlalu keras terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober dan menghalang penghantaran bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza, New York Times melaporkan, dengan merujuk kepada pegawai Israel dan asing.

penceramah Gillian Turner, penulis berita Digital Danielle Wallace dan Greg Norman dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.