Polis Afrika Selatan siasat dakwaan palsu tandatangan dalam pilihan raya negara

(SeaPRwire) –   polis sedang menyiasat pada Selasa sama ada parti politik baru bekas Presiden Jacob Zuma membuat tandatangan palsu untuk pendaftaran pilihan raya negara bulan hadapan.

Parti MK, yang telah sangat mengkritik parti pemerintah Afrika National Congress (ANC) yang pernah diketuainya, terlibat dalam kes-kes undang-undang sama ada ia dan Zuma layak bertanding pilihan raya negara dan negeri pada 29 Mei. Ia boleh menjadi pilihan raya paling penting di Afrika Selatan dalam 30 tahun terakhir.

Pendaftaran Parti MK ditolak oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Bebas tahun lalu sebelum usaha kedua berjaya. Zuma ditetapkan tidak layak bertanding untuk Parlimen kerana kesalahan bersubahat dan hukuman penjara pada 2021, tetapi rayuan berjaya dan keputusan mahkamah perlembagaan akan datang bulan hadapan.

Siasatan baru ke atas Parti MK datang selepas akhbar kebangsaan melaporkan Ahad lalu bekas pegawai parti itu memberitahu polis terdapat rancangan rumit untuk membuat tandatangan palsu bagi sebahagian daripada 15,000 tandatangan yang diperlukan bagi parti-parti mendaftar untuk pilihan raya.

Suruhanjaya Pilihan Raya Bebas meminta siasatan, dan Ketua Polis Negara Jen. Fannie Masemola selasa menyatakan penyiasatan dibuka di Cape Town, di mana dakwaan palsu berlaku. Masemola berkata siasatan akan menentukan sama ada terdapat kes untuk pendakwaan.

Zuma menggemparkan politik Afrika Selatan apabila mengumumkan pada Disember lalu beliau menyertai Parti MK sebagai pemimpin de facto dan akan berkempen menentang ANC, yang pernah diketuainya dari 2007-2017. Zuma menjadi presiden Afrika Selatan dari 2009-2018 tetapi dipaksa meletak jawatan oleh ANC berikutan dakwaan rasuah.

Zuma dituduh menyelia tempoh rasuah meluas oleh beberapa pegawai kanan ANC dan kerajaan di ekonomi paling maju di Afrika. Beliau kini dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan rasuah, walaupun kes itu tertangguh selama tiga tahun oleh tangguhan undang-undang.

Sejak meletak jawatan, beliau bersikap sangat kritikal terhadap Presiden Cyril Ramaphosa, penggantinya sebagai ketua negara dan ANC.

Pilihan raya bulan hadapan boleh menjadi yang paling penting sejak ANC berkuasa pada akhir sistem pemisahan perkauman apartheid pada 1994. Pelbagai kajian dan pakar meramalkan ANC boleh kehilangan majoriti parlimennya untuk kali pertama disebabkan ketidakpuasanan yang semakin meningkat dan terpaksa membentuk gabungan untuk terus berkuasa.

Walaupun masalah undang-undangnya, Zuma kekal popular di sebahagian Afrika Selatan dan Parti MK dijangka mengambil sebahagian undi ANC jika dibenarkan bertanding selepas dakwaan baru terhadapnya.

Parti MK mungkin tidak layak bertanding jika didapati membuat tandatangan palsu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.