Di Kanada, perbincangan global mengenai perjanjian untuk mengakhiri pencemaran plastik telah menyelesaikan mesyuarat terakhirnya

(SeaPRwire) –   Negara-negara di dunia telah menyelesaikan satu pusingan perbincangan awal Selasa mengenai satu perjanjian untuk mengakhiri dan membuat lebih banyak kemajuan daripada mereka dalam tiga perjumpaan sebelumnya.

Memasuki Ottawa, banyak yang meramalkan usaha itu akan terhenti untuk merangka perjanjian sah pertama mengenai pencemaran plastik, termasuk di . Perjumpaan terakhir dilanda percanggahan dan masih banyak lagi yang perlu dilakukan.

Tetapi sebaliknya, terdapat “perubahan monumental dalam nada dan tenaga,” kata Julie Dabrusin, setiausaha parlimen Kanada.

Ini adalah mesyuarat Jawatankuasa Negosiasi Antara Kerajaan ke-4 mengenai Pencemaran Plastik. Buat pertama kalinya, negara-negara memulakan rundingan mengenai teks apa yang sepatutnya menjadi perjanjian global. Mereka bersetuju untuk terus bekerja antara kini dan mesyuarat jawatankuasa akhir musim gugur di Korea Selatan.

“Kami bekerja ke arah dunia di mana kita tidak akan mempunyai sampah plastik di mana-mana di ekosistem kami,” kata Jyoti Mathur-Filipp, setiausaha eksekutif jawatankuasa dalam temu bual.

Di sini adalah beberapa pengambilan terbesar dari mesyuarat:

Perbualan berpindah di Ottawa daripada berkongsi idea ke negosiasi bahasa perjanjian. Akhirnya, kata Santos Virgílio, negosiator ketua Angola. Masa telah dibuang dalam mesyuarat sebelumnya, kata Virgílio, tetapi kali ini banyak argument telah dipenuhi dan sudah tiba masanya untuk mencari penyelesaian.

“Ini besar, kerana kami telah berputar-putar semasa sesi ini tanpa menunjukkan arah,” katanya dalam temu bual. “Tetapi sekurang-kurangnya sekarang, orang menunjukkan, OK, mereka mempunyai niat baik.”

Paling kontroversi adalah idea menghadkan berapa banyak plastik yang dihasilkan secara global. Kini, ia masih kekal dalam teks walaupun dengan kuat ditentang oleh negara-negara pengeluar plastik dan syarikat serta eksporter minyak dan gas. Kebanyakan plastik dihasilkan daripada dan bahan kimia.

Graham Forbes, ketua delegasi Greenpeace di Ottawa, berkata mengurangkan pengeluaran plastik secara besar-besaran adalah perkara paling penting yang perjanjian itu boleh lakukan kerana mustahil untuk mengakhiri pencemaran plastik sebaliknya.

Pengeluaran plastik terus meningkat secara global dan diramalkan akan dua kali atau tiga kali menjelang 2050 jika tiada perubahan. Pengeluar plastik dan syarikat kimia mahu perjanjian yang memberi tumpuan kepada kitar semula plastik dan penggunaan semula, kadang-kadang dirujuk sebagai “sirkulariti”.

Para negosiator bersetuju untuk terus bekerja pada perjanjian dalam beberapa bulan akan datang. Kumpulan kerja pakar akan mengumpul maklumat dan kepakaran untuk memberi maklumat kepada rundingan di mesyuarat akhir di Korea Selatan pada musim gugur.

Tanpa kerja persediaan ini antara mesyuarat, ia akan menakutkan untuk menyelesaikan rundingan tahun ini.

Topik yang akan mereka kerjakan di antara sesi adalah satu petunjuk tentang keutamaan mereka untuk perbualan akhir. Pengeluaran plastik tidak akan menjadi fokus untuk kumpulan kerja. Sebaliknya mereka akan memberi tumpuan kepada bagaimana untuk membiayai pelaksanaan perjanjian, menilai bahan kimia kebimbangan dalam produk plastik dan melihat bagaimana produk direka bentuk.

Pemungut sampah terkejut bahawa potongan pengeluaran tidak akan menjadi sebahagian daripada kerja antara kini dan mesyuarat musim gugur.

Pemungut sampah telah berada di garis hadapan cuba menyelesaikan pencemaran plastik selama dekad, kata John Chweya, seorang pemungut sampah 33 tahun mewakili pemungut sampah Kenya.

Mereka mengumpul, menyusun, mengkitar semula dan menjual plastik yang sebaliknya akan berkumpul atau dibakar. Mereka terdedah kepada bahan berbahaya dan boleh mengalami penyakit pernafasan, jangkitan kulit dan penyakit lain. Mereka mahu perjanjian yang mengiktiraf peranan mereka memainkan dan membantu pemungut sampah berpindah ke pekerjaan yang lebih selamat.

“Kami telah memberikan masalah ini yang perjanjian ini cuba selesaikan kepada kehidupan kami,” kata Chweya.

Di Malawi, Tiwonge Mzumara-Gawa melihat beg plastik berserakan di tanah di mana kambing dan lembu menggembala dan orang membakar sisa di belakang rumah mereka kerana tiada pengumpulan sisa. Dia percaya ia akan mengambil persetujuan global bagi kerajaan negara untuk lebih banyak menangani pencemaran plastik.

Frankie Orona memberitahu para negosiator keputusan mereka mempengaruhi kehidupan dan kesihatan orang. Tanah, air dan udara orang asli sedang tercemar kerana bahan api fosil diekstrak dan plastik dihasilkan menggunakan bahan kimia berbahaya, kata Orona, pengarah eksekutif Society of Native Nations Texas-berpusat.

“Kami di sini untuk memastikan suara kami didengari,” katanya. “Masyarakat kami telah terjejas berlebihan selama dekad, masyarakat orang asli dan hitam dan perkampungan.”

Mereka merancang untuk menyelesaikan rundingan di Korea Selatan supaya perjanjian boleh diterima tahun hadapan di persidangan diplomatik. Ia adalah jadual masa yang sangat singkat untuk rundingan, bertujuan untuk menyesuaikan keperluan masalah.

Dabrusin, dari Kanada, berkata dia lebih berharap daripada sebelum ini bahawa perjanjian berani untuk mengakhiri pencemaran plastik akan diterima mengikut jadual. Dalam minggu lalu, katanya dia mendengar daripada begitu banyak orang bahawa ini yang mereka mahu – daripada perniagaan dan penyokong alam sekitar kepada pemungut sampah dan penduduk yang tercemar dengan plastik.

“Kami mendengar banyak suara datang bersama-sama,” katanya. “Itu adalah momen indah apabila anda boleh melihat sinergi itu, ia adalah ekonomi, alam sekitar, ia adalah kerana alasan kesihatan. Dan ada momentum itu sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.