Netanyahu kata ‘mob anti-Semitik’ telah mengambil alih ‘universiti-universiti terkemuka’ Amerika

(SeaPRwire) –   mengeluarkan mesej video Rabu menyatakan “apa yang berlaku di kampus-kampus universiti Amerika Syarikat adalah mengerikan.”

“Mob-mob anti-Semit telah menguasai universiti-universiti terkemuka. Mereka menyeru penghapusan Israel. Mereka menyerang pelajar-pelajar Yahudi. Mereka menyerang tenaga akademik Yahudi,” katanya. “Ini mengingatkan kepada apa yang berlaku di universiti-universiti Jerman pada tahun 1930-an. Ia tidak dapat diterima. Ia perlu dihentikan. Ia perlu dikecam secara tegas. Tetapi itu bukanlah apa yang berlaku. Tindak balas beberapa naib canselor universiti adalah memalukan.”

Netanyahu bersuara ketika pelajar-pelajar kolej Amerika terus mengadakan demonstrasi anti-Israel Rabu ini di seluruh negara.

“Sekarang, untunglah, pegawai-pegawai negeri, tempatan, persekutuan, banyak daripada mereka telah memberi tindak balas yang berbeza tetapi lebih perlu dilakukan. Lebih perlu dilakukan. Ia perlu dilakukan bukan sahaja kerana mereka menyerang Israel, itu sudah cukup buruk, bukan sahaja kerana mereka mahu membunuh Yahudi di mana sahaja mereka berada, itu sudah cukup buruk, ia juga apabila anda mendengar mereka, ia juga kerana mereka kata bukan sahaja, Kematian kepada Yahudi,” tetapi “kematian kepada Amerika,’” kata Netanyahu. “Dan ini memberitahu kita bahawa terdapat gelombang anti-Semit di sini yang mempunyai akibat yang teruk.”

Perdana Menteri Israel juga berkata beliau melihat satu “peningkatan” anti-Semitisme di seluruh Amerika Syarikat dan seluruh masyarakat Barat ketika Israel cuba mempertahankan diri terhadap pengganas genosid yang bersembunyi di sebalik orang awam.

“Tetapi ialah Israel yang dituduh secara palsu melakukan genosid, ialah Israel yang dituduh secara palsu melakukan kebuluran dan semua jenayah perang yang lain. Ianya semua fitnah besar,” tambahnya. “Tetapi itu bukanlah yang baru.”

Beliau mengakhiri mesejnya dengan berkata “Jadi saya minta semua anda, Yahudi dan bukan Yahudi yang prihatin dengan masa depan dan nilai-nilai bersama kita untuk berbuat satu perkara: berdiri, bersuara, dihitung. Hentikan anti-Semitisme sekarang.”

Yonat Friling menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.