Netanyahu berkata 9 perkataan menakutkan ketika presiden Iran bersumpah untuk benar-benar memusnahkan Israel

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel tidak meninggalkan sebarang keraguan dalam kenyataan pada Rabu, mengenai apa yang negara Yahudinya mungkin lakukan jika ketegangan semasa dengan Iran meningkat lebih jauh.

“Israel akan melakukan apa saha yang diperlukan untuk mempertahankan diri,” kata Netanyahu dalam kenyataan.

Komentar itu datang selepas perjumpaan berasingan dengan Setiausaha Luar Negeri British David Cameron dan Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock di Israel pada Rabu, di mana menteri-menteri itu membincangkan tindakan untuk membalas serangan langsung Iran yang belum pernah berlaku terhadap Israel pada hujung minggu lalu.

“Mereka mempunyai pelbagai cadangan dan nasihat. Saya menghargai itu. Tetapi saya mahu jelas: Keputusan kami kami akan buat sendiri,” tambah perdana menteri itu.

Semasa perjumpaan itu, Baerbock berkata eskalasi “tidak akan bermanfaat kepada sesiapa, bukan keselamatan Israel, bukan puluhan sandera Hamas yang masih berada dalam tangan mereka, bukan penduduk Gaza yang menderita, bukan rakyat Iran yang juga menderita di bawah rejim, dan bukan negara ketiga di rantau ini yang hanya mahu hidup dalam damai,” lapor Reuters.

Komentar Netanyahu juga datang hanya beberapa jam selepas Presiden Iran telah bersumpah untuk benar-benar memusnahkan Israel, jika negara itu terus dengan “serangan paling kecil” terhadap negaranya.

Presiden Ebrahim Raisi bersumpah tindak balas “besar dan keras” terhadap potensi pembalasan Israel, semasa ucapan Rabu di upacara tahunan tentera.

Iran melancarkan peluru berpandu dan drone ke atas Israel pada Sabtu sebagai tindak balas kepada serangan ketara ke atas kompleks kedutaan Iran di Syria pada 1 April yang mengorbankan 12 orang, termasuk dua jeneral Iran. Iran menyalahkan Israel atas serangan itu, walaupun Israel tidak mengaku sebarang keterlibatan.

Raisi berkata serangan Sabtu adalah serangan terhad yang tetapi bahawa “tiada apa-apa akan tinggal dari rejim Zionis” jika ia meningkatkan situasi semasa, agensi berita rasmi IRNA melaporkan.

Israel dan Iran telah berperang bayang selama dekad, dengan perang itu mencapai tahap tertinggi dalam beberapa bulan terakhir apabila Iran menyokong Hamas, yang melakukan serangan teroris paling membunuh dalam sejarah Israel pada 7 Oktober.

Negara Yahudi itu kemudiannya melancarkan serangan darat besar-besaran ke atas Gaza, bertujuan untuk menjamin tebusan daripada Hamas dan untuk menyingkirkan kumpulan pengganas itu daripada mentadbir wilayah tersebut.

Pada Sabtu, Israel, dengan bantuan dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Jordan jiran dan negara-negara lain, berjaya menangkis hampir setiap peluru berpandu dan drone yang dilancarkan Iran. Israel memegang kejayaan 99%, melalui penggunaan sistem Iron Dome dan David’s Sling mereka.

Israel telah berkata ia akan membalas, walaupun tidak memberikan butiran tambahan mengenai cara atau bila.

Rakan sekutunya telah menggesa sebarang pembalasan adalah serangan di kawasan yang tidak akan menyebabkan kematian manusia dan dengan itu, kemungkinan mengelakkan eskalasi lanjut.

Serangan Sabtu adalah serangan langsung pertama ke atas Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.