Amerika Syarikat bercadang untuk memantau senjata nuklear Korea Utara dengan atau tanpa PBB, duta berkata

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan sekutunya sedang membincangkan pelbagai pilihan “di dalam dan di luar sistem PBB” untuk mewujudkan mekanisme baharu bagi memantau Korea Utara mengenai program senjata nuklear negara itu, Duta Besar Amerika Syarikat ke PBB menyatakan Rabu.

Rusia bulan lepas telah meluluskan veto terhadap resolusi PBB yang secara berkesannya membatalkan pemantauan oleh pakar PBB terhadap sanksi Majlis Keselamatan terhadap Korea Utara, yang telah mencetuskan tuduhan Barat bahawa Moscow bertindak untuk melindungi pembelian senjatanya dari Korea Utara bagi menyokong perangnya di Ukraine.

“Saya berharap untuk terlibat dengan Republik Korea dan Jepun, tetapi juga negara-negara yang berfikiran sama, untuk mencuba membangunkan pelbagai pilihan di dalam PBB serta di luar PBB. Titik di sini ialah kami tidak boleh membenarkan kerja yang dilakukan oleh panel pakar itu untuk terhenti,” kata Duta Besar Amerika Syarikat Linda Thomas-Greenfield dalam sebuah sidang akhbar di Seoul, menggunakan nama rasmi Korea Selatan.

Thomas-Greenfield tidak memberikan butiran khusus mengenai perbincangan Amerika Syarikat dengan sekutu dan rakan kongsi lain, termasuk sama ada rejim pemantauan alternatif lebih mungkin akan ditubuhkan melalui Perhimpunan Agung PBB atau dengan entiti bebas di luar PBB.

Thomas-Greenfield bertemu dengan Menteri Luar Negeri Korea Selatan Cho Tae-yul pada Isnin dan mereka membincangkan “langkah seterusnya untuk memastikan sambungan laporan bebas dan tepat” mengenai aktiviti pembangunan senjata haram Korea Utara, mengikut pejabatnya.

Thomas-Greenfield berkata jelas bahawa Rusia dan China, yang tidak mengundi resolusi PBB yang digagalkan oleh Moscow, akan terus cuba menghalang usaha antarabangsa untuk mengekalkan pemantauan sanksi PBB terhadap Korea Utara. Beliau mengkritik Rusia atas dakwaan pelanggaran sanksi dengan pembelian senjata daripada Korea Utara, dan China atas melindungi Korea Utara daripada dipertanggungjawabkan.

Moscow dan Beijing telah enggan mengetatkan sanksi PBB terhadap Korea Utara atas peningkatan ujian rudal balistik sejak 2022, menggarisbawahi perpecahan antara anggota tetap Majlis Keselamatan yang semakin mendalam berikutan perang Rusia di Ukraine.

“Saya tidak menjangkakan mereka akan bekerjasama atau bersetuju dengan sebarang usaha yang kami lakukan untuk mencari jalan lain, tetapi itu tidak akan menghalang kami daripada mencari jalan itu ke hadapan,” kata Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfield juga secara ringkas menangani soalan mengenai ketegangan di Timur Tengah. Apabila diminta mengenai permintaan Pihak Berkuasa Palestin untuk mempunyai keanggotaan PBB penuh, beliau berkata resolusi PBB menyokong permintaan itu tidak akan menyumbang ke arah mencari penyelesaian dua negara untuk konflik Israel-Palestin.

“Presiden Biden telah menyatakan secara kategorik bahawa kami menyokong penyelesaian dua negara bagi menangani situasi di Timur Tengah, di mana Palestin akan mempunyai negara sendiri dan Israel selamat dalam negara mereka, dan kami sedang bekerja di atas tanah untuk mencapai tempat itu secepat mungkin,” katanya.

“Kami tidak melihat bahawa melakukan resolusi di Majlis Keselamatan akan semestinya membawa kita ke tempat di mana kami boleh mencari penyelesaian dua negara ke hadapan,” tambahnya.

Ketegangan di Semenanjung Korea kini berada pada tahap tertinggi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, apabila Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un mempercepatkan ujian senjatanya dan mengeluarkan ancaman provokatif konflik nuklear terhadap pesaingnya.

Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun telah menanggapi dengan meluaskan latihan tentera gabungan mereka dan mempertajam strategi penghalang nuklear berdasarkan aset strategik Amerika Syarikat.

Dalam perbualan telefon Rabu, Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol dan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida bersetuju untuk memperkukuh lagi kerjasama tiga hala dengan Washington untuk menangani ancaman Korea Utara dan cabaran serantau lain di tengah “ketidakpastian yang semakin mendalam dalam situasi antarabangsa,” kata pejabat Yoon.

Majlis Keselamatan memeterai sanksi selepas ujian letupan nuklear pertama Korea Utara pada 2006 dan mengetatkannya selama bertahun-tahun dalam jumlah 10 resolusi yang cuba – sehingga kini dengan tidak berjaya – memotong dana dan mengekang program nuklear dan misilnya. Sanksi terakhir diluluskan oleh majlis itu pada Disember 2017.

Majlis Keselamatan menubuhkan jawatankuasa untuk memantau sanksi, dan mandat panel pakarnya untuk menyiasat pelanggaran telah diperbaharui selama 14 tahun sehingga bulan lepas.

Vassily Nebenzia memberitahu Majlis Keselamatan sebelum undian bulan lepas bahawa negara-negara Barat cuba “menyekat” Korea Utara dan bahawa sanksi sedang kehilangan “kepentingan” dalam mencegah penyebaran senjata nuklear di Korea Utara.

Dalam laporan terbarunya yang diedarkan bulan lepas, panel pakar itu menyatakan sedang menyiasat 58 serangan siber Korea Utara yang disyaki antara 2017 dan 2023 bernilai kira-kira AS$3 bilion, dengan wang itu dilaporkan digunakan untuk membiayai pembangunan senjatanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.