Luxury jewelry maker Cartier doesn’t give stuff away, but they pretty much did for one man in Mexico

(SeaPRwire) –   tidak dikenali untuk memberi sesuatu, tetapi dalam kes seorang lelaki Mexico, mereka hampir melakukannya.

Rogelio Villarreal sedang menyusuri laman web Cartier dalam satu ketika kemalasan apabila dia terjumpa satu tawaran yang kedengaran terlalu baik untuk menjadi benar. “Saya mengalami sejuk berpeluh,” dia menulis dalam akaunnya di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Cartier rupa-rupanya telah membuat kesilapan dan senaraikan anting-anting emas-dan-berlian untuk 237 peso ($14), bukannya harga yang betul, 237,000 peso ($14,000). Villarreal memesan dua set.

Apa yang berikutnya adalah berbulan-bulan pergaduhan di mana dia mengatakan Cartier menawarkan hadiah penghiburan daripada perhiasan, dan di mana dia menyokong kedudukannya bahawa syarikat itu harus menghormati harga yang diiklankan.

Akhirnya Villarreal mendapat anting-anting minggu lepas, pada harganya, dan dia memuat naik video dalam talian menunjukkan dirinya membuka bungkusan barang dagangan itu. Tetapi dia cepat bosan dengan perhatian awam – mendapati bukan semua yang berkilauan adalah emas – dan Isnin lepas, “Baiklah sudah, bercakap tentang sesuatu yang lain, saya bosan dengan anting-anting menjadi satu-satunya perkara yang sesiapa tahu tentang personaliti saya.”

Kes Villarreal menjadi petikan kilat dalam talian ketika masa yang sangat berpolarisasi di Mexico menjelang pilihan raya umum 2 Jun.

Beberapa pemerhati mengkritik Villarreal kerana mengambil kesempatan daripada apa yang mereka lihat sebagai kesilapan jujur syarikat perhiasan kelas atas. Beberapa mendakwa dia harus mengembalikan anting-anting itu, atau membayar cukai atas mereka. Beberapa memanggilnya seorang pencuri.

Villarreal, seorang doktor menjalani latihan perubatan, berkata dia terpaksa berjuang selama berbulan-bulan untuk mendapatkan syarikat itu sebenarnya menghantar dan mendakwa bahawa ia menawarkan untuk menghantar kepadanya botol syampuan sebagai gantinya.

Syarikat itu tidak membalas permintaan untuk komen.

“Saya mempunyai nasib terburuk di dunia dan saya tidak pernah membuat wang, dan apa yang saya ada adalah kerana saya membelinya,” Villarreal menulis dalam akaun media sosialnya. Tetapi kini, dia telah mampu membeli dua set anting-anting $14,000 untuk hanya kira-kira $28.

Dia mengatakan dia memberikan satu daripadanya kepada ibunya.

“Ia rasa hebat dan ia keren untuk tidak menjadi anjing untuk sekali dalam hidup saya,” tulis Villarreal.

Jesús Montaño, jurucakap agensi perlindungan pengguna Mexico yang dikenali sebagai Profeco, mengesahkan kisah Villarreal berjuang.

“Dia memfailkan aduan pada Disember,” kata Montaño. “Terdapat perbicaraan perundingan yang dijadualkan pada 3 Mei, tetapi pengguna sudah menerima pembelian mereka.”

Apabila ditanya mengenai etika keseluruhan isu itu, Montaño berkata syarikat “mesti menghormati harga yang diterbitkan.” Jika berlaku kesilapan, “ia bukan salah pengguna.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.