Serangan peluru berpandu yang mungkin dilakukan oleh pemberontak Houthi Yemen merosakkan kapal di Laut Merah

(SeaPRwire) –   Serangan peluru berpandu yang disyaki dilakukan oleh Houthi mengakibatkan kerosakan ke atas sebuah kapal di Laut Merah pada Isnin, pihak berkuasa berkata, serangan terbaru dalam kempen mereka terhadap pengangkutan antarabangsa di laluan maritim penting itu.

Serangan itu berlaku di lepas pantai Mokha, Yemen, Pusat Operasi Perdagangan Maritim United Kingdom berkata. Kapal itu mengalami kerosakan dalam serangan itu, UKMTO berkata, walaupun anak kapalnya selamat dan menuju pelabuhan panggilan seterusnya. Agensi itu menyeru kapal-kapal untuk berjaga-jaga di kawasan itu.

Terdapat “letupan berhampiran dengan kapal kargo,” UKMTO berkata. “Kapal dan anak kapal dilaporkan selamat.”

Syarikat keselamatan persendirian Ambrey berkata serangan roket tiga pucuk menyerang kapal kontena Malta yang berlayar dari Djibouti menuju Jeddah, Arab Saudi.

“Kapal itu menjadi sasaran kerana pengendali yang dilaporkannya terus berdagang dengan Israel,” kata Ambrey.

CMA CGM, pengangkut yang berpangkalan di Marseille, Perancis, mempunyai kapal Malta CMA CGM Manta Ray yang dijadualkan berlayar ke Jeddah dari Djibouti pada Isnin. Walau bagaimanapun, pengangkut itu berkata kapal itu kekal di pelabuhan Djibouti dan tidak mungkin menjadi sasaran insiden itu.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan lewat Isnin, Houthis berkata: “Angkatan Bersenjata Yemen melakukan operasi tentera terhadap kapal perang musuh di Laut Merah, di mana dua kapal perang Amerika Syarikat menjadi sasaran beberapa drone.”

Kenyataan itu berkata serangan terhadap kapal tidak akan berhenti “kecuali kepungan itu dibuka dan serangan terhadap rakyat Palestin di Jalur Gaza dihentikan.”

Sementara itu Isnin, Kementerian Pertahanan Itali berkata fregatnya Virgino Fasan menembak jatuh drone Houthi pagi itu berhampiran Selat Bab el-Mandeb antara Laut Merah dan Teluk Aden.

“Letupan roket meletup di air berhampiran kapal yang dilindungi, menyebabkan hanya kerosakan ringan permukaan,” kata Kementerian Pertahanan Itali, tidak mengenal pasti kapal kargo yang dilindungi. “Fregat Fasan dan kapal kargo yang dilindungi terus menuju laluan selatan untuk keluar Laut Merah seperti dirancang.”

Houthis mengatakan serangan mereka terhadap pengangkutan di Laut Merah dan Teluk Aden bertujuan untuk menekan Israel agar menghentikan perangnya terhadap Gaza, yang telah mengorbankan lebih daripada 34,000 orang Palestin. Perang itu bermula selepas militan Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang dan menawan lebih 250 orang sebagai tebusan.

Houthis telah melancarkan lebih 50 serangan terhadap pengangkutan, merampas satu kapal dan menenggelamkan yang lain sejak November, menurut Pentadbiran Maritim Amerika Syarikat.

Serangan Houthi telah merosot dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana pemberontak itu menjadi sasaran serangan udara oleh kempen pimpinan Amerika Syarikat di Yemen. Pengangkutan melalui Laut Merah dan Teluk Aden telah merosot kerana ancaman itu.

Pegawai Amerika Syarikat telah meramalkan bahawa pemberontak mungkin kehabisan senjata akibat kempen yang diketuai Amerika Syarikat terhadap mereka dan selepas melancarkan drone dan peluru berpandu dengan berterusan selama berbulan-bulan. Walau bagaimanapun, pemberontak telah memperbaharui serangan mereka dalam minggu lepas. Awal pagi Ahad lalu, tentera Amerika Syarikat menembak jatuh lima drone di udara Laut Merah, Pusat Pemerintahannya berkata.

Drone “membentuk ancaman segera terhadap kapal-kapal AS, persekutuan, dan komersial di rantau itu,” kata Pusat Pemerintahan dalam kenyataan.

Pada Sabtu, Houthis mendakwa mereka menembak jatuh lagi drone Reaper MQ-9 tentera Amerika Syarikat, menayangkan potongan yang sepadan dengan bahagian yang diketahui daripada kenderaan udara tanpa pemandu itu. Leftenan Kolonel Bryon J. McGarry, jurucakap Pentadbiran Pertahanan AS, mengakui kepada Agensi Berita Associated Press pada Sabtu bahawa “sebuah drone MQ-9 Tentera Udara AS terhempas di Yemen.” Beliau berkata siasatan sedang dijalankan, tanpa memberikan butiran lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.