Seorang uskup Katolik yang telah bersara cuba menjadi pengantara antara kartel di Mexico secara ringkas diculik

(SeaPRwire) –   Seorang uskup Katolik yang telah bersara yang terkenal mencuba untuk menjadi perantara antara kartel di Mexico kelihatan diculik, tetapi kemudian ditemui dan dibawa ke hospital, Majlis Biskop Mexico berkata Isnin.

Kepemimpinan gereja di Mexico berkata dalam kenyataan awal bahawa Msgr. Salvador Rangel, uskup emeritus, hilang pada Sabtu dan meminta penculiknya melepaskannya.

Tetapi majlis itu kemudian berkata beliau “telah ditemui dan berada di hospital,” tanpa menyatakan bagaimana beliau telah dijumpai atau dibebaskan.

Sebelum ini, majlis itu berkata Rangel mengalami kesihatan yang lemah, dan memohon penculiknya membenarkan beliau mengambil ubat-ubatannya sebagai “tindakan kemanusiaan.”

Rangel merupakan uskup diocese Chilpancingo-Chilapa yang sangat ganas, di negeri selatan Guerrero, Mexico, di mana kartel dadah telah berperang untuk wilayah tahunan. Dalam usaha yang kemudian disokong kerajaan, Rangel cuba meyakinkan pemimpin geng untuk berhenti daripada pembunuhan beramai-ramai dan mencapai persetujuan.

Rangel kelihatan diculik di , hanya utara Guerrero. Kenyataan majlis Biskop Mexico mencerminkan garis yang sangat halus dan berbahaya yang para uskup mesti jalan di kawasan Mexico yang dikuasai kartel dadah, untuk mengelakkan menimbulkan amarah bos kartel yang boleh mengakhiri nyawa mereka dalam sekejap, atas kehendak.

“Memandangkan kesihatannya yang lemah, kami memanggil dengan tegas tetapi berhormat kepada mereka yang menahan Msgr. Rangel sebagai tawanan untuk membenarkan beliau mengambil ubat-ubatannya yang diperlukan dengan cara yang sewajarnya dan tepat masa, sebagai tindakan kemanusiaan,” majlis Biskop menulis sebelum beliau dijumpai.

Tidak jelas siapa yang mungkin menculik Rangel. Kumpulan geng ganas seperti Tlacos, Ardillos dan Familia Michoacana beroperasi di kawasan itu. Tiada siapa yang segera mengaku bertanggungjawab atas jenayah itu.

Jika sebarang kecederaan telah berlaku kepada Rangel, ia akan menjadi kes jenayah paling sensasi terhadap pegawai gereja kanan sejak 1993, apabila pembunuh senjata kartel dadah membunuh Biskop Juan Posadas Ocampo dalam kes yang kelihatan salah sangka semasa pergaduhan tembak-menembak di lapangan terbang Guadalajara.

Penyiasat di negeri Guerrero mengesahkan penculikan itu tetapi tidak memberikan butiran lanjut, hanya mengatakan mereka bersedia bekerjasama dengan rakan sejawatan mereka di Morelos. Morelos, seperti Guerrero, telah terkena keganasan, pembunuhan dan penculikan selama bertahun-tahun.

Dalam kenyataan, diocese lama Rangel menulis bahawa beliau “sangat dicintai dan dihormati di diocese kami.”

Pada bulan Februari, Biskop lain mengumumkan bahawa mereka telah membantu mengatur gencatan senjata antara dua kartel dadah yang berperang di Guerrero.

Rev. José Filiberto Velázquez, yang mempunyai pengetahuan mengenai rundingan Februari tetapi tidak menyertai rundingan itu, berkata perbualan itu melibatkan pemimpin Kartel Michoacana dan geng Tlacos, yang juga dikenali sebagai Kartel Gunung.

Biskop dan paderi cuba mendapatkan kartel berbual antara satu sama lain dalam harapan mengurangkan pertempuran wilayah berdarah. Anggapan tersiratnya ialah kartel akan membahagikan wilayah di mana mereka mengenakan yuran pengganasan dan perdagangan dadah, tanpa terlalu banyak membunuh.

Sebelum ini, Biskop Chilpancingo-Chilapa semasa, José de Jesús González Hernández, berkata beliau dan tiga Biskop lain di negeri itu telah bercakap dengan bos kartel dalam usaha untuk merundingkan perjanjian damai di kawasan yang berbeza.

Hernández berkata ketika itu bahawa perbualan itu gagal kerana kumpulan dadah tidak mahu berhenti berperang untuk wilayah di negeri pantai Pasifik Guerrero. Pertempuran wilayah itu telah menutup pengangkutan di sekurang-kurangnya dua bandar dan menyebabkan puluhan pembunuhan dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

“Mereka meminta gencatan senjata, tetapi dengan syarat” mengenai membahagikan wilayah, kata González Hernández mengenai perbualan, diadakan beberapa minggu sebelumnya. “Tetapi syarat-syarat ini tidak dapat diterima oleh salah seorang peserta.”

Pada bulan Februari, Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata beliau menyokong perbualan sedemikian.

“Imam dan penatua dan ahli semua gereja telah menyertai, membantu dalam menenangkan negara. Saya fikir ia sangat baik,” kata López Obrador ketika itu.

Pengkritik mengatakan perbualan itu menggambarkan sejauh mana dasar kerajaan tidak menghadapi kartel telah meninggalkan rakyat biasa untuk mengatur perdamaian tersendiri mereka dengan kumpulan.

Seorang paderi paroki yang bandar di negeri Michoacan telah dikuasai oleh satu kartel atau lain selama bertahun-tahun berkata pada bulan Februari bahawa perbualan itu merupakan “pengakuan tersirat bahawa mereka (kerajaan) tidak dapat menyediakan syarat keselamatan.”

Paderi itu, yang bercakap dengan syarat anonim untuk alasan keselamatan, berkata “tentunya, kami perlu bercakap dengan beberapa orang, terutamanya berhubung keselamatan orang ramai, tetapi ia tidak bermakna kami bersetuju dengannya.”

Contohnya, katanya, penduduk tempatan meminta beliau meminta bos kartel mengenai nasib sanak saudara yang hilang. Ia peranan gereja tidak suka.

“Kami tidak perlu melakukan ini jika kerajaan melaksanakan tugasnya dengan betul,” kata paderi itu.

Pada bulan Februari, Rangel memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa gencatan senjata antara kumpulan sering tidak berpanjangan.

Mereka “agak rapuh, kerana dalam dunia pengedar dadah, perjanjian yang dicerobohi dan pengkhianatan berlaku dengan mudah,” kata Rangel ketika itu.

Paderi sangat dihormati tetapi tidak selamat di Mexico.

Pada tahun 2023, seorang paderi Katolik Roman dibunuh di negeri Michoacan barat Mexico. Pusat Media Katolik mengatakan beliau merupakan paderi kesembilan yang dibunuh di negara itu dalam empat tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.