Ukraine melancarkan serangan drone terbesar ke atas Rusia ketika Putin mengadakan perbincangan dengan China

(SeaPRwire) –   Ukraina melancarkan serangan drone terbesar ke atas Rusia ketika lawatan ke China, membunuh dua orang dan menyebabkan kebakaran kilang minyak di Laut Hitam, menurut pegawai-pegawai.

“51 UAV telah dimusnahkan dan dihalang di atas Crimea, 44 di atas rantau Krasnodar, enam di atas rantau Belgorod dan satu di atas rantau Kursk,” kata tentera Rusia dalam kenyataan akhbar menurut .

Gelombang drone menyerang beberapa sasaran di sekitar rantau Belgorod dan sepanjang pantai Laut Hitam. Gabenor Belgorod Vyacheslav Gladkov berkata seorang ibu dan anak telah terbunuh ketika memandu kereta, dan pihak berkuasa berjaya memadamkan kebakaran di kilang penapisan Tuapse.

“Keadaan kanak-kanak itu kritikal. Doktor telah berbuat segala yang mungkin untuk menyelamatkannya,” kata Gladkov.

Gabenor Sevastopol Mikhail Razvozhaev mengumumkan bahawa beliau “memutuskan untuk membatalkan kelas di semua sekolah, institusi pendidikan menengah vokasional dan taska” dan memberi amaran bahawa pemadaman berkala akan berterusan kerana rantau itu berjuang dengan kerosakan yang disebabkan oleh serangan Ukraine.

Kilang penapisan Tuapse telah menjalani beberapa bulan pembaikan selepas kebakaran sebelumnya pada Januari, yang sumber-sumber Ukraine mendakwa pada masa itu adalah hasil serangan drone lagi, .

Kilang penapisan ini mengeluarkan kira-kira 12 juta tan metrik bahan api, termasuk minyak api, vakum gasoil dan diesel kandungan sulfur tinggi, memenuhi permintaan Turki, China, Malaysia dan Singapura.

Serangan Ukraine berlaku ketika Rusia meningkatkan serangannya dengan ofensif baru, walaupun, Putin mendakwa beliau tidak berniat mengambil bandar itu; sebaliknya, serangan itu adalah dakwaan untuk menghentikan serangan Ukraine.

Putin melawat China minggu ini untuk menggalakkan sokongan dan menekankan hubungan peribadi antara kedua-dua negara. Beliau mengucapkan terima kasih kepada Presiden China Xi Jinping kerana “perbincangan substantif” sebelum mengambil sasaran ke atas Amerika Syarikat dan Ukraine.

Putin memberitahu wartawan di China pada Jumaat bahawa “apa yang berlaku di barisan Kharkiv adalah salah sendiri,” menyalahkan Ukraine atas serangan ke atas kampung-kampung Rusia yang memaksa beliau membalas.

“Orang awam mati di sana,” kata Putin. “Jelas. Mereka menembak terus ke pusat bandar, kawasan perumahan. Dan saya kata secara awam jika ini berterusan, kami akan terpaksa mencipta zon keselamatan, zon penampan. Itulah yang kami lakukan.”

Putin mengakui bahawa perkongsian pasukan Moscow-Beijing adalah sebahagian penting dalam membentuk “dunia berbilang kutub yang muncul” dan menolak kebimbangan bahawa ia adalah persatuan “ditujukan kepada sesiapa.”

“Ia bertujuan untuk satu perkara: mencipta syarat-syarat yang lebih baik untuk pembangunan negara kami dan meningkatkan taraf hidup rakyat China dan Persekutuan Rusia,” kata Putin.

Minggu lepas, Ukraine dilaporkan telah ke Kharkiv. Jurucakap Rumah Putih John Kirby pada masa itu memberitahu wartawan bahawa mereka harus mengharapkan “Rusia mungkin akan meningkatkan keamatan tembakan” dan meningkatkan penempatan tentera ke rantau itu dalam minggu-minggu akan datang.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyyy mengakui bahawa pasukan Moscow minggu ini maju enam batu ke rantau Kharkiv, memaksa Kyiv meluaskan operasinya untuk mencegah penembusan lanjut ke bandar kedua terbesar negara itu, .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.