Kuasa-kuasa Barat desak Israel tunjukkan ketertegunan dalam membalas serangan Iran

(SeaPRwire) –   Kuasa-kuasa Barat menggesa Israel menunjukkan pertimbangan dalam tindak balas terhadap serangan peluru berpandu Iran minggu lepas.

Pegawai dari Jerman, dan tempat lain telah meminta pentadbiran Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu jangan mempertingkatkan situasi ke dalam konflik aktif — tetapi pegawai sama juga mengatakan Israel tidak mendengar input luar.

“Adalah betul untuk menyatakan pandangan kami yang jelas tentang apa yang harus berlaku seterusnya, tetapi jelas Israel membuat keputusan untuk bertindak,” dilaporkan Setiausaha Luar Negeri British David Cameron, bekas perdana menteri, selepas lawatan Rabu ke negara Yahudi itu.

Beliau menambah, “Kami berharap mereka berbuat demikian dengan cara yang membuat sesedikit mungkin untuk mempertingkatkan ini.”

Iran melancarkan ratusan peluru berpandu dan drone ke atas Israel pada Sabtu sebagai tindak balas kepada serangan yang disasarkan ke atas kompleks kedutaan Iran di Syria pada 1 April yang membunuh 12 orang, termasuk dua jeneral Iran.

menyalahkan Israel atas serangan itu, walaupun Israel tidak menuntut sebarang keterlibatan.

“Rantau ini tidak boleh langkah demi langkah merosot ke dalam situasi dengan hasil yang sama sekali tidak boleh diramalkan,” kata Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock selepas lawatan Rabu yang sama ke Israel. “Semua pihak kini perlu bertindak dengan berhati-hati dan bertanggungjawab.”

telah bersumpah untuk benar-benar memusnahkan Israel sekiranya ia terus dengan “serangan terkecil” ke atas negaranya.

Raisi bercakap Rabu semasa upacara tahunan tentera, memberi amaran kepada Israel tentang tindak balas “besar dan keras”, kerana negara itu bersedia untuk tindak balas Israel yang mungkin selepas serangan peluru berpandu dan drone Iran pada hujung minggu.

tidak meninggalkan keraguan dalam kenyataan kemudian pada hari yang sama mengenai apa yang negaranya mungkin lakukan sekiranya ketegangan semasa dengan Iran dipertingkatkan lagi.

“Israel akan lakukan apa sahaja yang perlu untuk mempertahankan diri,” kata Netanyahu dalam kenyataan.

“Mereka mempunyai pelbagai cadangan dan nasihat. Saya menghargai itu. Tetapi saya mahu jelas: Keputusan kami kami akan buat sendiri,” tambah perdana menteri itu.

Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.