Ukraine mendakwa Rusia semakin menggunakan gas air mata secara haram dalam pertempuran

(SeaPRwire) –   Tentera infantri Ukraine, panggilan “Ray”, berkata beliau dengan cepat memakai topeng gas selepas drone Rusia terbang di atas parit beliau di barisan hadapan timur menjatuhkan gren gas air mata.

“Ia seperti serbuk lada, ia membuat mata anda berair. Ia bukan membunuh, tetapi ia mengganggu dan mematikan. Ia menjadikan sangat sukar untuk menjalankan tugas selepas menyedutnya,” katanya mengenai serangan yang dikatakannya dialami pada Januari.

Tentera Ukraine menyatakan Rusia telah meningkatkan penggunaan haram agen kawalan rusuhan di hadapan untuk cuba membersihkan parit ketika ia mula membuat kemajuan lebih besar di timur lebih daripada dua tahun sejak .

Agen kawalan rusuhan seperti gas air mata dilarang digunakan di medan pertempuran oleh Konvensyen Senjata Kimia antarabangsa, yang Rusia dan Ukraine adalah penandatangan.

Walaupun orang awam biasanya dapat melarikan diri daripada gas air mata yang digunakan untuk memecahkan rusuhan atau protes di bandar, tentera yang terperangkap dalam parit tanpa topeng gas mesti melarikan diri di bawah api musuh atau berisiko tercekik daripada gas.

Kolonel Serhii Pakhomov, bertindak sebagai ketua pasukan pertahanan atom, biologi dan kimia tentera, berkata Kyiv telah merekodkan sekitar 900 penggunaan agen kawalan rusuhan oleh Rusia dalam enam bulan lepas daripada lebih 1,400 sejak pencerobohan Februari 2022.

Rusia terutamanya menggunakan K-51, VOH dan RH-VO gren tangan dipasang dengan CS, CN dan gas lain, katanya kepada Reuters dalam temubual. Ukraine sebelum ini mendakwa bahawa pasukan Rusia juga menggunakan kloropikrin, yang digunakan sebagai gas racun dalam Perang Dunia I.

Kedutaan Rusia di Belanda, di mana Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW) berpangkalan, berkata pada X Januari bahawa dakwaan mengenai penggunaan gren CN Rusia menggunakan data yang tidak disahkan. Kementerian Pertahanan Rusia tidak menjawab permintaan untuk komen untuk artikel ini.

Moskow sebelum ini menuduh pasukan Ukraine menggunakan senjata kimia, yang ditolak oleh Kyiv. Reuters tidak dapat mengesahkan penggunaan bahan kimia yang dilarang oleh mana-mana pihak secara bebas.

Lima ratus tentera Ukraine memerlukan bantuan perubatan selepas terdedah kepada bahan beracun di medan pertempuran dan sekurang-kurangnya seorang tentera mati sesak nafas akibat gas air mata, kata Pakhomov.

“Selain demoralisasi, individu itu kehilangan keupayaan fizikal – dia tidak boleh melihat, dia tidak boleh bernafas, semuanya terganggu,” katanya. “Ya, ia adalah sementara, tetapi ia adalah masa yang sangat tepat musuh boleh gunakan untuk mengambil alih kedudukan ini atau yang lain.”

Tentera Ukraine sedang mengedarkan topeng gas dan menjalankan latihan untuk mempersiapkan tentera mempertahankan kedudukan mereka semasa serangan sedemikian. Dalam satu latihan berhampiran Kharkiv, pensyarah memberitahu Reuters bahawa topeng gas membantu melindungi tentera daripada hampir semua racun pertempuran tetapi tempoh pendedahan boleh mempengaruhi keberkesanannya.

Pasukan Rusia, yang menduduki 18% wilayah Ukraine, maju perlahan tetapi pasti di timur, selepas berbulan-bulan berlakunya pertempuran maut.

Volodymyr, 37, seorang doktor di pusat penstabilan perubatan di kawasan Donetsk, berkata kes serangan gas meningkat baru-baru ini kerana beliau mengendalikan purata dua tentera seminggu.

Mereka meluahkan aduan mengenai serangan gas berbagai ciri – tidak berwarna, biru atau hijau – dan dengan bau kimia yang kuat.

“Gejala, ia kelihatan seperti iritasi … ia seperti gas air mata atau sesuatu seperti itu,” katanya, tidak dapat mengenal pasti bahan tepat.

Natalia Khovanets, 53, ketua jururawat unit perubatan tentera Ukraine di kawasan hutan Luhansk yang kebanyakannya diduduki, memberitahu Reuters mereka merawat tentera yang terkena gren gas air mata yang dilepaskan drone Rusia.

“(Gejala yang kami lihat adalah) pahit di mulut pesakit, pening… ini adalah gejala ringan. Bermakna kami boleh mengurusi rawatan mereka sendiri.”

Seorang pegawai dengan OPCW, yang menyiasat dakwaan penggunaan bahan kimia sebagai senjata, memberitahu Reuters tiada permintaan untuk siasatan atau bantuan teknikal berkaitan dengan dakwaan penggunaan bahan kimia larangan dalam perang.

“Walau bagaimanapun, penggunaan agen kawalan rusuhan sebagai senjata oleh dibincangkan dengan meluas,” dalam mesyuarat organisasi terbaru, kata pegawai itu dengan syarat anonim kerana isu sensitif itu.

Tugas mendokumentasikan setiap kes dakwaan penggunaan bahan kimia beracun jatuh kepada kumpulan khas dalam tentera Ukraine yang mengumpul bukti dan sampel tanah tercemar untuk makmal medan sebelum menyerahkannya kepada perkhidmatan keselamatan Ukraine.

Pakhomov berkata 1,400 kes yang direkodkan itu kemungkinan besar penganggaran yang tidak memadai kerana tembakan artileri berat dan pertempuran sering menghalang kumpulan melawat parit, menjadikan dokumentasi dan pertanggungjawaban lebih sukar dicapai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.