Polis Kanada kata sembilan individu akan didakwa selepas emas bernilai $20 juta dicuri tahun lalu dari lapangan terbang

(SeaPRwire) –   Polis berkata sembilan orang akan didakwa atas apa yang dipanggil pencurian emas terbesar dalam sejarah Kanada bernilai lebih daripada 20 juta dolar Kanada dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pearson di Toronto setahun lalu.

Polis Wilayah Peel mengatakan pada Rabu bahawa 6,600 batang emas bernilai lebih daripada 20 juta dolar Kanada ($14.5 juta) dan CA$2.5 juta ($1.8 juta) telah dicuri dan emas itu telah dicairkan dan digunakan untuk membeli senjata haram.

Antara yang didakwa termasuk pekerja gudang Air Kanada dan bekas pengurus Air Kanada yang memberi polis lawatan ke fasiliti kargo selepas pencurian. Pemilik kedai permata juga didakwa.

“Cerita ini sangat menarik dan yang mungkin, kami bergurau, layak untuk siri Netflix,” kata Ketua Polis Wilayah Peel Nishan Duraiappah.

Detektif Kanan Polis Wilayah Peel Mike Mavity berkata batang emas berat 419 kilogram (923 paun), dan mata wang asing yang dipesan dari syarikat pengilang di Zurich, Switzerland, diangkut dalam kargo lori pada 17 April tahun lalu.

Dia berkata pada petang hari itu, pemandu lori tiba di gudang kargo syarikat penerbangan dengan nota palsu yang diberikan kepada pekerja gudang Air Kanada.

Mavity berkata nota untuk makanan laut yang dikutip hari sebelumnya digunakan untuk mengutip emas. Nota duplikat dicetak di gudang Air Kanada, katanya.

“Mereka memerlukan orang dalam Air Kanada untuk memudahkan pencurian ini,” kata Mavity di hadapan lori polis percaya digunakan dalam pencurian itu.

Mavity berkata polis sedang mencari pengurus Air Kanada yang memberi polis lawatan ke fasiliti beberapa hari selepas pencurian. Dia berkata pengurus itu meninggalkan pekerjaannya musim panas lalu dan mereka mempunyai idea di mana dia berada.

Mavity berkata sesetengah suspek dikenali polis dan sesetengah tidak. Dia berkata mereka merampas enam gelang kasar yang dibuat daripada emas.

“Saya tidak pernah membayangkan mereka akan terlibat dengan pencurian emas terbesar,” kata Patrick Brown, datuk bandar Brampton, Ontario. “Ia hampir seperti dalam filem ‘Ocean’s Eleven’ atau CSI.”

Pekerja Air Kanada Parmpal Sidhu, 54, dari Brampton, Ontario, pemilik kedai permata Ali Raza, 37, dari Toronto, Amit Jalota, 40, penduduk Oakville, Ontario, Ammad Chaudhary, 43, dari Georgetown, Ontario dan Prasath Paramalingam, 35, dari Brampton antara yang ditahan. Mavity berkata mereka dibenarkan keluar dengan syarat jaminan dan akan hadir di mahkamah pada tarikh kemudian.

Mavity berkata pemandu lori yang didakwa mengutip emas, Durante King-Mclean, berusia 25 tahun dari Brampton, kini berada dalam tahanan di AS atas tuduhan berkaitan senjata dan pengedaran.

Polis sedang mencari bekas pengurus Air Kanada Simran Preet Panesar, 31, dari Brampton serta Archit Grover, 36, dari Brampton dan Arsalan Chaudhary, 42, dari Mississauga Ontario.

Timbalan Ketua Polis Wilayah Peel Nick Milinovich berkata hanya CA$90,000 ($65,000) daripada lebih daripada CA$20 juta yang dipulihkan.

Ejen Khas ATF AS, Eric DeGree, berkata King-Mclean ditahan di Pennsylvania selepas sekatan lalu lintas dan ia membawa ke rampasan 65 senjata api yang didakwa dimaksudkan untuk diseludup ke Kanada. DeGree berkata dia cuba melarikan diri selepas polis mendapati senjata api dalam kereta sewaannya.

Brinks, syarikat pengendalian wang tunai Amerika, tiba di fasiliti kargo lapangan terbang malam 17 April untuk mengutip emas dan diberitahu emas dan mata wang hilang selepas pencarian.

Brinks menyaman Air Kanada atas pencurian tahun lalu. Menurut fail syarikat tahun lalu, pencuri melarikan diri dengan kargo mahal selepas menyajikan dokumen palsu di gudang Air Kanada pada 17 April.

Dalam kenyataan pembelaan 8 November, Air Kanada menolak “setiap tuduhan” dalam saman Brink’s, menyatakan ia memenuhi kontrak pengangkutan dan menafikan sebarang kelakuan tidak wajar atau “ceroboh”.

Syarikat penerbangan terbesar negara itu juga berkata Brink’s gagal mencatat nilai kargo dalam waybill – dokumen yang biasanya dikeluarkan oleh pengangkut dengan butir-butir penghantaran – dan jika Brink’s mengalami kerugian, perjanjian pelbagai hala yang dikenali sebagai Perjanjian Warsawa akan menetapkan liabiliti Air Kanada.

Dalam fail mahkamah persekutuan yang mendakwa pelanggaran kontrak dan berjuta-juta dolar dalam ganti rugi, Brinks berkata “individu tidak dikenalpasti” mendapat akses ke gudang kargo syarikat penerbangan dan menyajikan waybill “palsu” tidak lama selepas penerbangan Air Kanada dari Zurich mendarat di Pearson.

Kenyataan tuntutan menyatakan staf kemudian menyerahkan 400 kilogram emas dalam bentuk 24 batang ditambah hampir $2 juta tunai kepada pencuri, yang segera “melarikan diri dengan kargo”.

DeGree berkata puluhan senjata yang disita termasuk dua senjata automatik penuh dan lima senjata yang tidak dapat dikesan.

“Saya bangga untuk mengatakan bahawa kami berjaya mematikan operasi pengedaran senjata antarabangsa. Kami menyimpan 65 senjata api daripada jalan-jalan Kanada dan mencegah mereka digunakan dalam sebarang jenayah,” kata DeGree.

Mavity berkata bahawa “kami percaya mereka mencairkan emas dan dengan keuntungan yang diperolehi daripada emas mereka digunakan untuk membeli senjata haram.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.