Enam maut ditembak di masjid Syiah di Afghanistan: Taliban

(SeaPRwire) –   Seorang penyerang menyerbu sebuah masjid di barat Afghanistan, membuka api dan membunuh enam orang ketika mereka sedang solat, kata seorang pegawai Taliban selasa.

Laporan media tempatan dan bekas presiden Afghanistan mengatakan masjid itu ditargetkan kerana ia merupakan tempat ibadah untuk minoriti negara itu.

Serangan itu berlaku pada malam Isnin di daerah Guzara di wilayah Herat, kata Abdul Mateen Qani, jurucakap Kementerian Dalam Negeri Taliban. Beliau berkata dalam satu pos di platform media sosial X bahawa siasatan sedang dijalankan.

Tiada siapa yang segera mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, yang juga mencederakan lagi seorang penyembah sementara penyerang melarikan diri. Laporan media tempatan melaporkan bahawa imam masjid itu tergolong dalam yang terbunuh.

“Saya sangat mengutuk serangan terhadap Masjid Imam Zaman,” kata bekas Presiden Afghanistan Hamid Karzai di X. “Saya anggap tindakan pengganas ini bertentangan dengan semua piawaian keagamaan dan manusia.”

Misi Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga mengutuk serangan itu, yang membunuh dan mencederakan sekurang-kurangnya tujuh orang, termasuk kanak-kanak. Ia menyeru pertanggungjawaban segera terhadap pelaku dan langkah perlindungan untuk masyarakat Syiah.

Kumpulan Negara Islam yang bersekutu di Afghanistan merupakan saingan utama Taliban dan sering menyerang sekolah, hospital, masjid dan kawasan Syiah di seluruh negara.

Taliban menawan kuasa di Afghanistan pada Ogos 2021, semasa minggu-minggu terakhir keluaran kacau bilau tentera Amerika Syarikat dan NATO daripada negara itu selepas 20 tahun peperangan.

Walaupun janji awal sikap yang lebih sederhana, Taliban secara beransur-ansur memperkenalkan semula, atau Syariah, seperti yang mereka lakukan semasa pemerintahan terdahulu mereka di Afghanistan dari 1996 hingga 2001.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.