Menteri Kazakhstan terdahulu ditangkap atas tuduhan peranannya dalam kekacauan yang mengorbankan 238 nyawa

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa telah menangkap bekas menteri dalaman pada Selasa, berkaitan dengan tindakan keras polis terhadap kekacauan yang mengorbankan 238 nyawa yang melanda negara pada 2022, laporan media berita Kazakhstan melaporkan.

Pejabat Peguam Negara mengumumkan pada Isnin bahawa Erlan Turgumbayev telah ditahan atas tuduhan “penyalahgunaan kuasa dan kuasa rasmi yang menyebabkan akibat yang teruk” dalam tindakan keras polis terhadap rusuhan. Kementerian Dalam Negeri Kazakhstan bertanggungjawab terhadap pasukan polis negara.

Kekacauan bermula di bandar Zhanaozen pada 2 Januari 2022, apabila penduduk menunjuk perasaan terhadap kenaikan mendadak kos gas petroleum cecair, biasanya digunakan sebagai bahan api kenderaan di Kazakhstan.

Protes itu berkembang menjadi kritikan, ketidakadilan ekonomi terhadap bekas pemimpin Nursultan Nazarbayev, yang kritiknya mengatakan telah menguntungkan daripada kekayaan tenaga negara sejak mengambil alih jawatan pada 1991.

Nazarbayez meletak jawatan sebagai presiden pada 2019 tetapi masih memegang kuasa yang besar pada masa protes sebagai ketua Kazakhstan’s.

Di Almaty, bandar terbesar negara, protes menjadi ganas dan Presiden Kassym-Jomart Tokayev mengeluarkan perintah tembak untuk membunuh demonstran yang menyerbu bangunan kerajaan. Pegawai mengatakan 238 orang terbunuh dalam kekacauan.

Tokayev kemudian melancarkan pelbagai pembaharuan, termasuk mengehadkan presiden kepada satu penggal tujuh tahun. Beliau juga mengeluarkan Nazarbayev sebagai ketua majlis keselamatan dan nama ibu negara, yang dinamakan Nur-Sultan sempena nama Nazarbayev, kembali ke nama asal Astana.

Turgumbayev dibebaskan daripada tugas sebulan selepas kekacauan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.