Iran menawarkan biasiswa kepada pelajar yang dibuang dari universiti AS, Eropah kerana protes anti-Israel: laporan

(SeaPRwire) –   Ketua sebuah universiti utama dilaporkan menawarkan biasiswa kepada pelajar yang dibuang dari universiti Amerika Syarikat dan Eropah atas protes anti-Israel yang bergolak dengan antisemitisme.

Mohammad Moazzeni, yang menguruskan Universiti Shiraz di wilayah Fars, membuat pengumuman itu dalam perhimpunan pelajar yang bertujuan menunjukkan “solidariti” dengan penghasut anti-Israel di Barat pada hari Rabu.

Tentang tindak balas polis kepada demonstrasi kem, beliau berkata, “[M]ereka menggunakan keganasan yang banyak untuk mengawal gerakan yang berapi ini dan bahkan mengancam untuk mengusir pelajar dari universiti dan menghalang pekerjaan mereka di masa hadapan, dan kaedah otokratik sedemikian menunjukkan penurunan kebesaran global,” menurut siaran berita milik negara Iran Press TV. “Pelajar dan juga profesor yang telah dibuang atau diancam dengan pengusiran boleh meneruskan pengajian mereka di Universiti Shiraz dan saya fikir universiti-universiti lain di Shiraz serta wilayah Fars juga bersedia [untuk menyediakan syarat].”

Beliau dilaporkan mendakwa apa yang berlaku di Gaza mendedahkan sifat sebenar tamadun Barat dan lebih menyokong mesej Revolusi Islam Iran 1979, lapor laman berita milik negara Iran itu.

Imej langsung daripada protes di Universiti California, Los Angeles, di mana penghasut anti-Israel bertembung dengan polis yang cuba membersihkan kem berkubu dari kampus pada pagi Khamis, disiarkan di televisyen negara Iran, lapor Agensi Berita Antarabangsa. Saluran satelit Al Jazeera milik Qatar juga menyiarkan imej langsung dari Los Angeles, dan imej langsung dari Los Angeles juga dipaparkan di rangkaian televisyen Israel.

Ketika Iran nampaknya bersorak atas protes yang berlaku di tanah Amerika, Setiausaha Negara AS Antony Blinken memberitahu menteri luar negara semasa perjumpaan di Arab Saudi awal minggu ini bahawa “konflik dengan Israel dan Hamas” berlaku di latar belakang “tindakan semakin mengganggu oleh Iran dan kumpulannya.”

“Ini merupakan mesyuarat pertama sejak serangan luar biasa Iran ke atas Israel, serangan langsung pertama dari Iran ke Israel, dengan lebih daripada 300 projektil, termasuk lebih 100 peluru berpandu balistik. Serangan ini menyorot tindakan akut dan semakin meningkat dari Iran, tetapi juga keperluan bahawa kita bekerja bersama untuk pertahanan bersepadu,” kata Blinken kepada rakan-rakan di Timur Tengah. “Serangan berani ini juga menekankan risiko Iran memperoleh senjata nuklear dan mengapa kita perlu terus bekerja bersama untuk memastikan bahawa perkara itu tidak berlaku.”

Sekurang-kurangnya 200 orang ditahan pada Khamis, menjadikan jumlah keseluruhan penangkapan serata negara sebanyak lebih 2,000 orang di puluhan kampus universiti sejak polis membersihkan kem di Universiti Columbia pada pertengahan April, menurut jumlah oleh AP. Polis secara sistematik merobohkan halangan pagar kayu lapis, palet, pagar logam dan tong sampah, kemudian menurunkan puluhan kanopi dan khemah.

Demonstrasi – sering dengan keganasan – berlangsung sejak perang bermula pada 7 Oktober 2023, apabila pengganas Palestin melancarkan serangan tanpa sebelumnya ke selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang – kebanyakannya orang awam – dan menculik lebih 250 tebusan. Israel menyatakan Hamas masih memegang kira-kira 100 tebusan dan sisa lebih 30 orang lain.

Sementara itu, peperangan telah mengusir kira-80% daripada populasi 2.3 juta Gaza dari rumah mereka, menyebabkan kemusnahan meluas di beberapa bandar dan kota, dan mendorong utara Gaza ke ambang kelaparan, menurut AP.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.