Remaja lelaki Poland dituduh menyerang sinagog dengan bom Molotov ditangkap

(SeaPRwire) –   Polis Poland telah menangkap seorang lelaki berusia 16 tahun atas syak wasangka menyerang sebuah kesynagogan dengan bom molotov dan mengatakan mereka merancang untuk meminta pendakwa pada Khamis untuk membuka siasatan.

Kesynagogan Nożyk diserang sekitar pukul 1 pagi pada Rabu, mengalami beberapa kerosakan pada fasadnya. Tiada seorang pun di dewan doa pada waktu itu dan tiada kecederaan.

Polis bekerjasama dengan Agensi Keselamatan Dalam Negeri menangkap lelaki Poland berusia 16 tahun di Warsaw pada petang Rabu.

“Dia benar-benar terkejut, dia tidak mahu bercakap, dia tidak mendedahkan motivnya,” jurucakap polis Robert Szumiata dilaporkan berkata kepada agensi berita PAP.

Szumiata berkata polis akan menghantar permintaan kepada pejabat pendakwa raya pada Khamis untuk memulakan siasatan. Remaja itu, yang tidak mempunyai rekod polis sebelum ini, boleh dihadapkan kepada hukuman penjara sehingga 10 tahun jika disabitkan kesalahan.

Dia akan disiasat di bawah seksyen kod jenayah yang menyatakan bahawa “barangsiapa menyebabkan peristiwa yang mengancam nyawa atau kesihatan ramai orang atau harta benda berskala besar, dalam bentuk kebakaran, akan dihukum penjara sehingga 10 tahun.”

Mahkamah perlu memutuskan sama ada remaja berusia 16 tahun akan ditanggungjawabkan atas tindakan sebagai orang dewasa, jurucakap polis itu berkata, mengikut PAP.

Poland, yang sehingga Holocaust merupakan rumah kepada komuniti Yahudi terbesar di Eropah, berjumlah kira-kira 3.3 juta, kini menghitung beberapa ribu penduduk Yahudi dalam populasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.