Hamas akan meletak senjata jika negara Palestin merdeka ditubuhkan, kumpulan militan berkata

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai politik kanan Hamas memberitahu Associated Press kumpulan militan Islam itu bersedia bersetuju kepada gencatan senjata selama lima tahun atau lebih dan ia akan meletakkan senjatanya dan menukar kepada parti politik jika negara Palestin merdeka ditubuhkan sepanjang sempadan pra-1967.

Komentar oleh Khalil al-Hayya dalam temubual Rabu datang ketika kebuntuan dalam perbincangan berbulan-bulan untuk gencatan senjata di Gaza. Cadangan bahawa Hamas akan meletak senjata kelihatan menjadi pengakuan penting oleh kumpulan militan itu secara rasmi komited kepada pemusnahan Israel.

Tetapi tidak mungkin Israel akan mempertimbangkan skenario sedemikian. Ia telah bersumpah untuk menghancurkan Hamas berikutan serangan maut 7 Oktober yang memicu perang, dan kepimpinannya sekarang sangat menentang penciptaan negara Palestin di tanah yang ditawan Israel dalam peperangan Timur Tengah 1967.

Al-Hayya, pegawai Hamas yang berpangkat tinggi yang mewakili militan Palestin dalam perundingan untuk gencatan senjata dan pertukaran tebusan, menyentuh nada kadang-kadang sombong dan kadang-kadang berdamai.

Berbicara kepada AP di Istanbul, Al-Hayya berkata Hamas mahu menyertai Pertubuhan Pembebasan Palestin, dipimpin oleh pesaing Fatah, untuk membentuk kerajaan bersatu untuk Gaza dan Tebing Barat. Beliau berkata Hamas akan menerima “negara Palestin sepenuhnya berdaulat di Tebing Barat dan Jalur Gaza dan pulangan pelarian Palestin mengikut resolusi antarabangsa,” sepanjang sempadan pra-1967 Israel.

Jika itu berlaku, katanya, sayap ketenteraan kumpulan itu akan dibubarkan.

“Semua pengalaman orang yang berjuang menentang penjajah, apabila mereka menjadi merdeka dan mendapatkan hak dan negara mereka, apa yang telah dilakukan oleh pasukan ini? Mereka telah berubah menjadi parti politik dan pasukan pertahanan mereka telah berubah menjadi tentera kebangsaan,” katanya.

Selama bertahun-tahun, Hamas kadang-kadang melandaikan pendirian awamnya berhubung kemungkinan negara Palestin bersebelahan dengan Israel. Tetapi program politiknya masih secara rasmi “menolak sebarang alternatif selain pembebasan sepenuhnya Palestin, dari sungai ke laut” – merujuk kepada kawasan yang mencapai dari Sungai Jordan ke Laut Mediterranean, yang termasuk tanah yang kini membentuk Israel.

Al-Hayya tidak mengatakan sama ada tampuknya yang kelihatan menerima penyelesaian dua negara akan menjadi akhir konflik Palestin dengan Israel atau langkah antara menuju kepada matlamat kumpulan itu untuk menghancurkan Israel.

Tiada tindak balas segera dari Israel atau Pihak Berkuasa Palestin, kerajaan bermandiri sendiri yang diiktiraf antarabangsa yang didorong keluar oleh Hamas apabila menawan Gaza pada 2007, setahun selepas memenangi pilihan raya parlimen Palestin. Selepas pengambilalihan Gaza oleh Hamas, Pihak Berkuasa Palestin ditinggalkan dengan mentadbir kawasan separa autonomi di Tebing Barat yang diduduki Israel.

Pihak Berkuasa Palestin berharap untuk menubuhkan negara merdeka di Tebing Barat, Baitulmaqdis timur dan Gaza – kawasan yang ditawan Israel dalam peperangan Timur Tengah 1967. Walaupun komuniti antarabangsa menyokong sepenuhnya penyelesaian dua negara, kerajaan keras kepala Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menolaknya.

di Gaza telah menyeret hampir tujuh bulan dan rundingan gencatan senjata telah terhenti. Perang bermula dengan serangan maut 7 Oktober yang membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam. Militan menyeret kira-kira 250 tebusan ke dalam enklaf. Serangan udara dan darat Israel yang menyusul di Gaza telah membunuh lebih 34,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan, dan mengusir kira-80% penduduk 2.3 juta Gaza.

Israel kini sedang bersedia untuk serangan di bandar selatan Rafah, di mana lebih 1 juta orang Palestin telah melarikan diri.

Israel mengatakan ia telah menghancurkan kebanyakan dua puluh empat batalion Hamas awal sejak permulaan perang, tetapi empat yang tinggal masih berkubu di Rafah. Israel mendakwa serangan Rafah perlu untuk mencapai kemenangan ke atas Hamas.

Al-Hayya berkata serangan sedemikian tidak akan berjaya menghancurkan Hamas. Beliau berkata hubungan antara kepimpinan politik di luar dan kepimpinan ketenteraan di dalam Gaza “tidak terputus” oleh perang dan “hubungan, keputusan dan arahan dibuat selepas perbincangan” antara kedua-dua kumpulan.

Pasukan Israel “tidak telah memusnahkan lebih 20% daripada keupayaan kami, sama ada manusia atau di medan,” beliau menegaskan. “Jika mereka tidak dapat menamatkannya, apakah penyelesaian? Penyelesaian adalah persetujuan.”

Pada November, gencatan senjata mingguan menyaksikan pembebasan lebih 100 tebusan dalam pertukaran 240 tahanan Palestin yang dipegang Israel. Tetapi rundingan untuk gencatan senjata jangka panjang dan pembebasan tebusan yang tinggal kini beku, dengan setiap pihak menuduh yang lain tidak fleksibel. Pemantau Qatar baru-baru ini mengatakan sedang menilai semula peranannya sebagai pengantara.

Kebanyakan pegawai politik Hamas teratas, sebelum ini berpangkalan di Qatar, telah meninggalkan negara Teluk itu minggu lalu dan bepergian ke Turki, di mana pemimpin politik Hamas Ismail Haniyeh bertemu dengan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada Sabtu. Al-Hayya menafikan pemindahan tetap pejabat politik utama kumpulan itu sedang dirancang dan berkata Hamas mahu melihat Qatar terus dalam kapasitinya sebagai pengantara dalam rundingan.

Pegawai Israel dan Amerika Syarikat menuduh Hamas tidak serius tentang persetujuan.

Al-Hayya menafikan ini, mengatakan Hamas telah membuat pengorbanan berhubung bilangan tahanan Palestin yang mahu dibebaskan dalam pertukaran untuk tebusan Israel yang tinggal. Beliau berkata kumpulan itu tidak tahu betul berapa banyak tebusan yang tinggal di Gaza dan masih hidup.

Tetapi katanya Hamas tidak akan menarik diri daripada tuntutannya untuk gencatan senjata kekal dan penarikan penuh tentera Israel, kedua-duanya telah ditolak Israel. Israel mengatakan ia akan terus menjalankan operasi sehingga Hamas benar-benar ditewaskan dan akan mengekalkan kehadiran keselamatan di Gaza selepas itu.

“Jika kami tidak dijamin perang akan berakhir, mengapa saya akan menyerahkan tahanan?” pemimpin Hamas itu berkata tentang tebusan yang tinggal.

Al-Hayya juga secara tidak langsung mengancam bahawa Hamas akan menyerang pasukan Israel atau lain yang mungkin ditempatkan di sekitar dermaga terapung sedang bergegas membina sepanjang pantai Gaza untuk menghantar bantuan melalui laut.

“Kami menolak sebarang kehadiran bukan Palestin di Gaza, sama ada di laut atau di darat, dan kami akan berhadapan dengan sebarang pasukan tentera hadir di tempat-tempat ini, sama ada tentera Israel atau lain-lain … sebagai kuasa pendudukan,” katanya.

Al-Hayya berkata Hamas tidak menyesali serangan 7 Oktober, walaupun kemusnahan yang dibawa ke atas Gaza dan rakyatnya. Beliau menafikan bahawa militan Hamas menyasarkan orang awam semasa serangan – walaupun bukti yang menyeluruh menunjukkan sebaliknya – dan berkata operasi itu berjaya dalam matlamatnya untuk membawa isu Palestin kembali ke perhatian dunia.

Dan, katanya, usaha Israel untuk memusnahkan Hamas akan akhirnya gagal mencegah pemberontakan bersenjata Palestin masa hadapan.

“Katakan bahawa mereka telah memusnahkan Hamas. Adakah rakyat Palestin hilang?” beliau ditanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.