6 mati, 20 cedera selepas letupan menyebabkan kebakaran restoran dan hotel di timur India

(SeaPRwire) –   Kebakaran besar yang melalap restoran dan hotel di pada hari Khamis membunuh sekurang-kurangnya enam orang dan mencederakan 20 orang, kata seorang pegawai bomba tempatan.

Kebakaran bermula apabila silinder gas masakan meletup ketika pengunjung sedang makan di restoran, dan cepat menyebar ke hotel bersebelahan di Patna, ibukota negeri Bihar, kata Satya Prakash, pegawai itu.

Sekurang-kurangnya 40 orang diselamatkan dari dua bangunan oleh bomba yang memadamkan kebakaran menggunakan lebih daripada setusan enam belas enjin bomba, kata Prakash.

Hotel itu terletak di kawasan yang sesak berhampiran stesen kereta api Patna. Beberapa kenderaan yang diparkir di hotel hangus terbakar, kata Prakash.

Beliau berkata beberapa tetamu di hotel melompat dari tingkap bilik dan cedera. Butir-butir lain tidak segera tersedia.

Kebakaran adalah perkara biasa di India, di mana pembina dan penduduk sering melanggar undang-undang bangunan dan kod keselamatan.

Pada tahun 2019, disebabkan litar pintas elektrik melalap bangunan di ibu negara India dan membunuh 43 orang. Pada tahun 2022, kebakaran di bangunan komersial empat tingkat di New Delhi membunuh sekurang-kurangnya 27 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.