China meningkatkan tindakan agresif terhadap Taiwan ketika pulau itu bersiap untuk melantik presiden baru

(SeaPRwire) –   KAOHSIUNG — Hampir setiap hari, China melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan sebelumnya — pasukan pantainya secara singkat menaiki kapal pelancongan Taiwan, pesawat tentera terbang semakin dekat dengan Taiwan atau meningkatkan gangguan terhadap kapal nelayan Taiwan di Laut China Selatan.

“Ini merupakan masalah,” kata Dean Karalekas, penulis buku “Hubungan Awam-Tentera di Taiwan: Identiti dan Transformasi”. “Kerana tindakan belum pernah dilakukan ini mencipta norma baru. Beijing berharap kami (Barat) akan duduk dan menonton mereka mengambil alih Taiwan, seperti yang kami lakukan ketika mereka menggunakan taktik yang sama untuk mengambil alih Laut China Selatan.”

Dunia mula menyedari lebih tindakan China yang bermusuhan berikutan lawatan bekas Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi ke Taiwan pada 2023, tetapi strategi itu telah berada di tempat untuk sementara waktu.

“Rancangan China untuk ‘menormalisasikan’ pelanggaran tentera telah dirancang jauh sebelum lawatan Pelosi,” kolumnis Taipei Times dan pengulas politik C. Donovan Smith memberitahu Digital. “Latihan tentera jauh terlalu kompleks dan rumit untuk dirancang dalam tempoh masa pendek antara pengumuman lawatannya dan kedatangannya di Taiwan.”

Mengelilingi Taiwan dalam “pengasingan” palsu dan melakukan “ujian” peluru berpandu pada 2023 juga bertujuan mendorong pengundi Taiwan ke arah politikus dan parti yang lebih ramah China. Tetapi, seperti kes dalam tiga pilihan raya terakhir di sini, taktik Beijing tidak berkesan. Pada Januari, Taiwan memilih naib presiden semasa, William Lai, untuk mengambil alih daripada presiden Tsai Ing-wen selama dua penggal. Kedua-dua Tsai dan Lai adalah ahli Parti Progresif Demokratik (DPP).

Presiden Taiwan yang akan datang berulang kali menyatakan komitmen untuk tidak membuat sebarang perubahan kepada dasar yang berada di tempat selama lapan tahun terakhir. Walau bagaimanapun, Beijing melihat William Lai (Lai Ching-te) sebagai “pemisah” dan penyokong kemerdekaan Taiwan. Lai sebelum ini menyuarakan sokongan untuk kemerdekaan tetapi telah cuba menarik balik kenyataan itu. Walau bagaimanapun, China tidak memaafkan atau melupakan. Ramai pakar politik percaya Beijing akan meningkatkan tekanan apabila Lai memasuki pejabat pada akhir bulan ini.

Contoh terbaru tentang usaha China untuk menubuhkan “norma baru” ini adalah perubahan peraturan ruang udara. China hampir menyiapkan lapangan terbang besar baru yang menyokong Xiamen di Wilayah Fujian. Hanya 6.2 batu sahaja, bagaimanapun, terletak pulau Kinmen, yang terus menjadi sebahagian daripada Republik China (ROC), lebih dikenali sebagai Taiwan, sejak 1949.

Lapangan Terbang Kinmen mempunyai kepentingan strategik bagi Taiwan. Pada 2015, kedua-dua belah pihak bekerja untuk menukar laluan penerbangan yang agak terlalu dekat untuk kenyamanan Taiwan. Tetapi pada Februari, Beijing secara sepihak menarik diri daripada perjanjian itu, mengumumkan bahawa, bermula 16 Mei, laluan udara baru akan bermula beroperasi untuk “meoptimumkan ruang udara” di kawasan itu lebih lagi.

Tiada banyak pemerhati China berfikir China memilih tarikh itu secara rawak, kata Karalekas.

“Beijing mempunyai corak menguji pemimpin baru negara musuh. Mereka menguji Bush dengan insiden pesawat pengintip EP-3E. Mereka menguji (ketika itu perdana menteri Jepun) Naoto Kan dengan pelanggaran kapal Senkaku. Kita boleh mengharapkan mereka menguji Lai dengan mencipta jenis krisis mini sekitar masa beliau mengambil alih pejabat pada 20 Mei.”

“Saya fikir China benar-benar meningkatkan ancaman,” kata Eric Hsu kepada Digital. Hsu tinggal di bandar terbesar selatan Taiwan Kaohsiung, telah bekerja pada projek pemulihan sejarah dan menganjurkan podcast mengenai sejarah Taiwan.

Dia berkata dia tidak hanya bimbang tentang peralatan tentera, tetapi juga apa yang dipanggilnya, “video brainwashing dan tindakan KOL,” (Key Opinion Leaders, istilah yang digunakan untuk memerikan pengaruh internet).

Hsu meletakkan sebahagian besar salah ke atas parti pembangkang tempatan yang dilihat ramai lebih ramah Beijing. Menggambarkan situasi politik dalam negeri semasa, dia berkata Taiwan menghadapi “bukan sahaja musuh di pintu gerbang, tetapi juga musuh di dalam.” , tetapi bukan semua orang di selatan bersetuju bahawa parti pembangkang adalah masalahnya.

Penduduk Kaohsiung yang lain, seorang usahawan bebas dan ibu, Cik Lin, berfikir DPP tidak tulus dalam menjangkau China.

“Mereka mempunyai lapan tahun, dan kini mereka akan mendapat sekurang-kurangnya empat tahun lagi,” kata Lin kepada Digital. “Apa yang diperlukan Taiwan adalah pemimpin berani, orang yang bersedia mencuba penyelesaian baru, dan saya tidak melihat sebarang orang seperti itu dalam kepimpinan DPP semasa.”

Parti pembangkang utama, Kuomintang (KMT), menafikan ia “ramah China” dan sebaliknya mengatakan ia “ramah keamanan.” Pemimpin diktator China Xi Jinping bertemu dengan Ma Ying-jeou KMT sebanyak dua kali, pertama kali di Singapura pada 2015 ketika Ma berada di pejabat sebagai presiden ROC (Taiwan). Ia merupakan kali pertama sejak akhir Perang Dunia II pemimpin teratas dari China dan Taiwan duduk di dalam bilik yang sama. Setiap pihak pada 2015 memilih untuk mengabaikan gelaran rasmi dan memanggil satu sama lain sebagai “Tuan Xi” dan “Tuan Ma.” Pada 10 April,, “Tuan Xi” dan bekas presiden Taiwan “Tuan Ma” bertemu sekali lagi, kali ini di Beijing.

Beberapa pakar melihat pertemuan sedemikian antara KMT dan China secara positif, dengan mengatakan bahawa sebarang perbincangan adalah baik dan – jika tidak apa-apa lagi – memberikan cara bagi China untuk menyelamatkan muka sementara dasar “penyatuan wajib” yang dipaksa terus, yang kini China kata mungkin perlu dicapai dengan kekerasan. Yang lain di Taiwan dan di luar negara melihat pertemuan Ma terlalu hampir dengan penerimaan idea bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada China.

Setakat ini, DPP berkata ia puas hati dengan status quo, termasuk mengekalkan , Republik China. KMT secara amnya lebih menyokong perbualan dengan Beijing di bawah “konsensus” penghormatan bersama yang meringkaskan persetujuan bahawa kedua-dua belah pihak adalah “China”, tetapi setiap pihak bebas untuk mentafsirkan apa yang dimaksudkan dengan “China tunggal” ini.

Masalahnya dengan pemikiran KMT, kolumnis akhbar pusat Taiwan dan pengulas politik Michael Turton memberitahu Digital, adalah bahawa “tujuan Xi adalah penaklukan sepenuhnya Taiwan, seperti Hong Kong. Dua daripada duta China di luar negara telah menunjukkan bahawa orang Taiwan yang menentang pemerintahan Beijing akan dihantar ke kem tahanan. Berdasarkan matlamat ini, bagaimanakah boleh ada perbualan dengan penghormatan bersama?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.