G7 untuk bertemu di Itali,jangka menyeru sekatan ke atas Iran

(SeaPRwire) –   Kumpulan Tujuh menteri luar negara bertemu di pulau resor Itali Capri, dengan desakan untuk sanksi terhadap Iran kerana serangan terhadap Israel dan lebih bantuan kepada Ukraine untuk melawan perang Rusia menjadi agenda utama.

Di bawah penyeliaan berputar Itali, pemimpin G7 dijangka mengeluarkan seruan bersatu untuk Israel mengamalkan kawalan selepas serangan Iran tanpa sebelumnya pada hujung minggu melibatkan ratusan drone, peluru berpandu balistik dan peluru berpandu krus dilancarkan ke arah negara Yahudi.

Menteri Luar Negeri Itali Antonio Tajani berkata beliau telah berbual dengan rakan sejawatannya dari Israel, Israel Katz, pada Selasa dan mendesak Israel tidak sahaja mengurangkan sebarang tindak balas terhadap serangan Iran tetapi menghalang operasi merentasi bandar selatan Gaza Rafah yang dirancang.

“Saya mengulangi mesej ini dan saya percaya bahawa pada majlis Menteri Luar G7 di Capri, besok dan pagi Jumaat, mesej serupa akan dihantar,” kata Tajani kepada stesen berita negara RAI.

Dengan peperangan Israel di Gaza memasuki bulan keenam, serangan Tehran menambah unsur kegentingan baru kepada perjumpaan tiga hari menteri luar dari Britain, Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun dan Amerika Syarikat. Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock meminta sanksi baru terhadap Tehran dan membuat lawatan terakhir minit ke Israel sebelum tiba di Capri lewat petang Rabu.

“Kami akan membincangkan bagaimana eskalasi lebih lanjut dengan lebih banyak keganasan dapat dicegah,” katanya. “Kerana yang penting sekarang adalah menghentikan Iran tanpa menggalakkan eskalasi lebih lanjut.”

Jerman, sekutu setia Israel, telah antara koir pemimpin Eropah dan AS mendesak Israel untuk mengurangkan ketegangan dan tidak membalas serangan Tehran, yang sebahagian besarnya ditangkis berkat bantuan AS dan sekutu.

Setiausaha Luar Britain David Cameron berkata beliau akan menekan “sanksi berkoordinasi terhadap Iran” dalam mesyuarat itu. Beliau mendakwa Tehran mengatur “banyak aktiviti berbisa di rantau ini” dari Hamas di Gaza, ke Hezbollah di selatan Lubnan sehingga pemberontak Houthi di Yemen yang bertanggungjawab serangan kapal di Laut Merah.

“Mereka perlu diberi mesej jelas dan tidak ragu-ragu oleh G-7 dan saya harap itu akan berlaku,” kata Cameron kepada penyiar semasa lawatan ke Israel.

Perang Rusia selama dua tahun di Ukraine juga menjadi agenda utama, dengan Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba dan Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg dijemput ke mesyuarat Capri pada Khamis sebagai tetamu. Kuleba dijangka mengulangi keperluan negaranya untuk sokongan tentera penting, termasuk artileri, peluru dan sistem pertahanan udara untuk meningkatkan keupayaannya kerana Rusia mara di garis hadapan.

Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah sedang membincangkan cadangan menggunakan keuntungan yang dihasilkan daripada bilion euro aset Rusia yang dibekukan untuk membantu menyediakan senjata dan dana lain untuk Ukraine, cadangan yang mendapat momentum kerana usaha AS untuk mendapatkan dana baru untuk senjata tersekat di Kongres.

Di peringkat Kesatuan Eropah, pemimpin UE akan membincangkan cadangan itu dalam sidang kemuncak Rabu di Brussels. Ketua Dasar Luar UE Josep Borrell dijangka hadir di Capri.

Kesatuan 27 negara itu memegang sekitar $217 bilion aset bank pusat Rusia, kebanyakannya dibekukan di Belgium, sebagai balasan untuk tindakan Moscow. Blok itu menganggarkan bahawa faedah daripada wang itu boleh menyediakan sekitar $3.3 bilion setahun.

Pentadbiran Biden juga sedang melihat kemungkinan mengambil alih aset Rusia. Setiausaha Treasury Janet Yellen berkata beliau akan bertemu berasingan dengan menteri kewangan Kumpulan Tujuh untuk membincangkan, antara lain, aset berdaulat Rusia.

“Kami sedang melihat beberapa kemungkinan daripada benar-benar merampas aset ke gunakan sebagai cagaran,” katanya kepada wartawan di Washington.

Beliau berkata Ukraine memerlukan lebih banyak bantuan dan beliau bimbang Rusia mula melihat tanda bahawa AS dan sekutunya “meluat dan mencari cara yang lebih sukar untuk menyokong Ukraine.”

“Ini menjadikan kami fokus untuk mencari cara untuk melonggarkan nilai ekonomi dan aliran sumber daripada aset berdaulat Rusia” yang telah dibekukan, katanya.

Bank Pusat Eropah pernah memberi amaran terhadap menyita aset Rusia sendiri kerana ini boleh menjejaskan keyakinan dalam mata wang euro dan pasaran EU. Tetapi Borrell berkata di bawah rancangan UE, tiada aset akan diambil, hanya keuntungan angin mereka buat.

Di peringkat Timur Tengah, ketegangan meningkat sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada 7 Oktober lalu apabila Hamas dan Jihad Islam, , melancarkan serangan rentas sempadan yang membunuh 1,200 orang di Israel dan menculik 250 lagi. Israel bertindak balas dengan operasi di Gaza yang menyebabkan kemusnahan meluas dan membunuh lebih 33,800 orang, mengikut pegawai kesihatan tempatan.

Pemimpin dunia mendesak Israel tidak membalas selepas Iran melancarkan misi membalas yang menghimpit Timur Tengah lebih dekat dengan perang rantau. Serangan itu berlaku kurang daripada dua minggu selepas serangan Israel yang disyaki di Syria membunuh dua jeneral Iran di bangunan konsulat Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.