Penjenayah membunuh pegawai polis menjaga pekerja vaksin polio di barat laut Pakistan

(SeaPRwire) –   Penjenayah membunuh pegawai polis yang ditugaskan melindungi pekerja vaksin polio di barat laut Pakistan, kata seorang pegawai pada Selasa.

Sekurang-kurangnya 10 orang polis telah terbunuh tahun ini semasa bertugas mengawal kempen suntikan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa.

Penjenayah menembak ke arah pasukan yang bekerja di daerah Bajaur, membunuh pegawai polis itu serta-merta, kata pegawai polis Dilawar Khan.

Tiada siapa yang segera mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Kempen anti-polio di Pakistan kerap diganggu keganasan. Pengganas menyerang pasukan suntikan dan polis yang ditugaskan melindungi mereka dengan palsu mendakwa kempen itu konspirasi Barat untuk mensterilkan kanak-kanak.

Satu kempen anti-polio selama lima hari bermula Isnin di 13 daerah berisiko tinggi di Khyber Pakhtunkhwa. Lebih 21,000 pasukan diberi tugas menyuntik vaksin kepada 4,423,000 kanak-kanak bawah umur 5 tahun. Lebih 32,000 orang polis melindungi pasukan itu.

Pakistan dan United States ialah satu-satunya negara di mana penularan polio tidak pernah berhenti.

Penyakit yang boleh membawa maut dan lumpuh ini kebanyakannya menyerang kanak-kanak bawah umur 5 tahun dan biasanya merebak melalui air yang tercemar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.