Keluarga Diraja Saudi: Wanita-wanita Rumah Saud, dinasti kaya

(SeaPRwire) –   House of Saud adalah keluarga diraja yang memerintah Arab Saudi. Banyak sumber menyatakan mereka sebagai keluarga diraja terkaya di dunia, dengan nilai bersih dianggarkan sebanyak $1.4 trillion.

Keluarga diraja terdiri daripada kira-kira 15,000 ahli keseluruhan, mengikut laman web House of Saud, tetapi hanya kira-kira 2,000 ahli bahagian dalaman. Putera Mahkota Mohammed bin Salman Al Saud adalah pemimpin de facto Arab Saudi.

telah mengabdikan diri kepada pelbagai usaha amal yang luas. Berikut adalah beberapa wanita House of Saud dan kesan mereka kepada amal.

Puteri Reema bint Bandar Al Saud telah dilantik sebagai ke Amerika Syarikat pada tahun 2019, membuatnya wanita pertama memegang peranan itu. Beliau telah disumpah oleh Raja Salman Al Saud di istana Al Yamamah.

“Sebagai duta wanita pertama dari Kerajaan, saya mengakui ini sebagai momen bersejarah dalam hubungan Saudi-AS, dan manifestasi pembaharuan meluas yang berlaku di Kerajaan,” katanya, mengikut kenyataan akhbar daripada Kedutaan Arab Saudi di Washington pada tahun 2019.

Beliau menambah, “Ketika kita terus mendefinisi semula dan memodenkan Arab Saudi, saya bersemangat untuk berkongsi kemajuan ini dengan warganegara Arab Saudi di Amerika Syarikat, dan orang awam Amerika.”

Beliau pergi ke universiti di George Washington University, di mana beliau menerima ijazah dalam kajian muzium. Beliau juga menerima ijazah kehormat doktor dari Marymount University.

Puteri itu berkhidmat sebagai presiden Jawatankuasa Sukan Wanita serta lembaga pengarah untuk Jawatankuasa Olimpik & Paralimpik Arab Saudi.

Pada tahun 2016, beliau dilantik sebagai naib presiden hal ehwal wanita bagi Pihak Berkuasa Sukan Am. Tahun berikutnya, beliau menjadi timbalan bagi pembangunan dan perancangan.

Pada tahun 2007, beliau adalah ahli pengasas Persatuan Kanser Payudara Zahra, mengikut sumber. Persatuan itu menetapkan Rekod Dunia Guinness pada tahun 2015 apabila mereka membentuk “Pita Kesedaran Manusia Terbesar di Dunia”.

Puteri Al Joharah bint Talal Al Saud adalah pengerusi Atal Almaid, yang bertujuan untuk menyediakan perkhidmatan untuk menjadikan perniagaan lebih inovatif secara global, mengikut Emirates Woman.

Beliau juga menghadiri pelbagai acara antarabangsa selama bertahun-tahun, seperti Kemuncak Pemberdayaan Wanita.

“Saya sentiasa berasa terhormat apabila saya dijemput untuk mengambil bahagian dalam konferensi dan acara. Saya sangat terhormat untuk menjadi sebahagian daripadanya. Saya berada di kalangan orang-orang berjaya, kuat, dan mereka sentiasa berputar di sekitar tiga topik kegemaran saya: wanita, usahawan dan derma,” katanya kepada Harper’s Bazaar Arabia pada tahun 2022.

Puteri Sora bint Saud Al Saud adalah cicit Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, raja Arab Saudi dari 2005 sehingga kematiannya pada 2015. Beliau seorang dan kebajikan.

Puteri itu menerima ijazah sarjana muda dalam psikologi dari Universiti Amerika pada tahun 2015.

Beliau adalah pengasas jenama fesyen SO. by Sora, yang bermula pada tahun 2018, mengikut Emirates Women. Syarikat itu bertujuan untuk mengurangkan sisa dan penggunaan berlebihan. Beliau juga memulakan Sora by Loren Jewels, mengikut laman web Universiti Amerika.

“Saya berharap untuk memulakan perbualan yang menghubungkan budaya dan mendedahkan bakat luar biasa yang wujud di Arab Saudi,” katanya mengenai syarikat itu pada tahun 2016, mengikut Universiti Amerika. “Ini hanyalah permulaan.”

Beliau juga menubuhkan Yayasan Ahyaha bersama suaminya, Putera Abdulaziz bin Talal Al Saud, yang “memberi tumpuan kepada penambahbaikan masyarakat melalui program berdaya maju, kreatif dan sosial mengenai belia dan pendidikan, pembangunan mampan, sumber air dan keselamatan lalu lintas dan kesedaran,” mengikut Arab News.

Puteri itu menjadi duta kehormat untuk pembelaan belia oleh program Mentor Foundation USA pada tahun 2017.

Puteri Adila bint Abdullah Al Saud menghadiri Universiti Raja Saud, di mana beliau menerima ijazah sarjana muda dalam sastera Inggeris.

Puteri itu telah memberi tumpuan kepada pelbagai isu kesihatan.

Beliau telah melakukan ini sebagai presiden Yayasan Amal Kebangsaan untuk Rawatan Kesihatan Rumah di Jeddah dan sebagai ahli pengasas dan pengerusi Masyarakat Amal Sanad untuk Menyokong Kanak-kanak dengan Kanser, mengikut Emirates Women.

Puteri Haifa bint Muhammad Al Saud menghadiri di Connecticut, di mana beliau menerima ijazahnya dalam pentadbiran perniagaan pada tahun 2008. Kemudian beliau menghadiri Sekolah Perniagaan London, di mana beliau menerima ijazah sarjana muda dalam pentadbiran perniagaan dan pengurusan pada tahun 2017.

Kerjayanya bermula di HSBC Holdings, di mana beliau adalah seorang ahli analisis, mengikut Arab News. Semasa berada di sana, beliau bekerja untuk meningkatkan diri kepada pengarah jualan saham kanan sebelum meninggalkannya pada tahun 2012, mengikut sumber itu.

Puteri itu kini merupakan timbalan menteri pelancongan Arab Saudi, peranan yang dilantik pada tahun 2022. Sebelum itu, beliau dilantik ke lembaga pengarah Pihak Berkuasa Awam Penerbangan Sivil pada tahun 2020, mengikut Arab News.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.