Ketua bekas perisikan yang disanksi AS dengan kaitan Rusia akan dilantik sebagai timbalan perdana menteri Serbia

(SeaPRwire) –   Kerajaan baru Serbia akan termasuk bekas ketua perisikan yang telah membina hubungan rapat dengan Rusia dan dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat, perdana menteri yang bakal dilantik berkata Selasa.

akan berkhidmat sebagai salah seorang naib perdana menteri, kata Milos Vucevic ketika mengumumkan komposisi kabinet masa depannya yang dijangka akan diluluskan untuk memasuki pejabat dalam beberapa hari akan datang di parlimen Serbia.

Serbia secara rasmi sedang mencari keahlian Kesatuan Eropah tetapi mengekalkan hubungan mesra dengan Rusia dan enggan menyertai sanksi Barat terhadap Moscow atas perang di Ukraine.

Penyertaan Vulin ke dalam kerajaan baru menunjukkan hubungan rapat berterusan dengan Rusia walaupun Serbia mengisytiharkan laluan pro-EU.

Pada Julai, ke atas Vulin, menuduhnya terlibat dalam penghantaran senjata haram, pengedaran dadah dan penyalahgunaan jawatan awam.

Jabatan Setiausaha Khazanah Amerika Syarikat Pejabat Kawalan Aset Asing Luar Negeri berkata Vulin menggunakan kuasanya untuk membantu pembekal senjata Serbia yang dikenakan sanksi Amerika Syarikat memindahkan penghantaran senjata haram merentasi sempadan Serbia.

Vulin juga dituduh terlibat dalam , menurut pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Vulin meletak jawatan sebagai pengarah agensi perisikan Serbia BIA selepas sanksi dikenakan ke atasnya. Beliau pernah berkhidmat juga sebagai ketua tentera dan polis.

Vucevic, perdana menteri yang bakal dilantik, pernah berkhidmat sebagai menteri pertahanan.

Pembentukan kerajaan itu datang berbulan-bulan selepas pilihan raya parlimen yang tegang pada Disember lalu yang menyaksikan parti populis kanan yang memerintah Presiden Aleksandar Vucic memenangi kebanyakan kerusi dalam dewan 250 ahli.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.