Kumpulan hak asasi manusia mendakwa penyalahgunaan meluas di pusat tahanan Syria yang menahan ahli-ahli ISIS yang disyaki

(SeaPRwire) –   Amnesty International mengatakan pada Rabu bahawa ia telah mendokumentasikan pelanggaran meluas, termasuk penyiksaan dan kekurangan rawatan perubatan, di pusat-pusat tahanan yang menahan beribu-ribu orang yang disyaki ahli Islamic State dan ahli keluarga mereka .

Pusat-pusat dan kem-kem itu menahan kira-kira 56,000 orang – kebanyakannya kanak-kanak dan remaja – dan dikendalikan oleh pihak berkuasa tempatan yang berafiliasi dengan Pasukan Demokratik Syria yang diketuai oleh Kurdish, yang disokong Amerika Syarikat. SDF dan sekutu-sekutunya, termasuk pasukan koalisi AS yang diketuai AS, menewaskan kumpulan Negara Islam di Syria pada tahun 2019, mengakhiri “khalifah” Islam yang dirasmi yang memerintah ke atas kawasan yang luas merentasi Iraq dan Syria.

Apa yang harus dilakukan dengan pemberontak IS yang disyaki dan keluarga mereka telah menjadi isu yang sukar diselesaikan. Banyak negara warganegara mereka bepergian ke Syria untuk menyertai IS telah enggan mengembalikan mereka, seperti juga masyarakat tempatan di Syria.

“Orang yang ditahan dalam sistem ini menghadapi pelanggaran hak asasi manusia yang besar-besaran, beberapa daripadanya berjumlah jenayah perang,” kata Nicolette Waldman, penasihat krisis kanan Amnesty, kepada wartawan.

juga bertanggungjawab atas dakwaan pelanggaran kerana ia memainkan peranan utama dalam menubuhkan dan mengekalkan sistem tahanan, memberikan ratusan juta dolar kepada SDF dan pasukan berkaitan dan secara kerap memeriksa tahanan, kata Waldman.

Kumpulan hak asasi manusia itu menemubual 126 orang yang dituduh afiliasi IS yang kini atau pernah ditahan, bersama-sama dengan wakil pentadbiran tempatan dan pekerja bantuan.

Laporan Amnesty berkata majoriti besar tahanan sedang ditahan “secara tidak terhad, tanpa tuduhan atau perbicaraan, melanggar undang-undang hak asasi manusia antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” manakala mereka yang telah diadili, dalam banyak kes, disabitkan atas dasar pengakuan yang diperoleh melalui penyiksaan.

Dakwaan penderaan termasuk “memukul, kedudukan tegangan, tenggelamkan, kejutan elektrik dan keganasan berasaskan jantina,” termasuk tahanan lelaki yang mengatakan beliau dan orang lain telah disodomi dengan sapu dengan penjaga, laporan itu berkata. Tahanan juga dikekang makanan, air dan rawatan perubatan dan didedahkan kepada keadaan panas dan sejuk yang melampau di sel-sel yang berkepadatan tinggi, dengan beberapa dakwaan mati sesak nafas, katanya.

Laporan itu menambah bahawa banyak wanita kira-kira 14,500 dan 30,000 kanak-kanak yang ditahan telah menjadi mangsa perdagangan manusia, termasuk wanita yang dipaksa berkahwin dengan pemberontak IS dan kanak-kanak yang dipaksa merekrut oleh kumpulan itu, dan bahawa pihak berkuasa tempatan gagal menubuhkan “mekanisme untuk mengenal pasti mangsa perdagangan” dan melindungi mereka.

Laporan itu juga mengkritik amalan memisahkan pemuda remaja – beberapa seawal 11 atau 12 tahun – daripada ibu bapa mereka dan menempatkan mereka di pusat pemulihan secara tidak terhad.

Amnesty menyeru pihak berkuasa tempatan, kerajaan Amerika Syarikat dan sekutu lain untuk mematuhi sistem tahanan undang-undang antarabangsa dan meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bekerja dengan mereka untuk menubuhkan proses penyaringan untuk melepaskan semua yang tidak “mungkin disyaki” telah melakukan jenayah serius.

Pentadbiran Autonomi Wilayah Utara dan Timur Syria, pentadbiran awam yang berafiliasi dengan SDF, menulis dalam tindak balas kepada dapatan Amnesty bahawa ia tidak menerima sebarang aduan rasmi mengenai penyiksaan di pusat-pusat tahanan dan “jika ini berlaku, mereka adalah tindakan individu.”

Pentadbiran itu berkata ia akan mengambil tindakan terhadap pekerja yang melakukan pelanggaran jika bukti diberikan. Ia menafikan dakwaan bahawa tahanan dikekang makanan, air dan rawatan perubatan. Ia mengakui kepadatan di kemudahan-kemudahan itu, yang dikaitkan dengan kekurangan sumber kewangan untuk menjamin pusat-pusat yang lebih besar.

Pihak berkuasa tempatan mengambil isu dengan dakwaan bahawa orang ditahan secara sewenang-wenangnya, menegaskan bahawa kebanyakan tahanan “adalah ahli organisasi pengganas dan ditangkap semasa pertempuran” dan bahawa kebanyakan mereka telah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah perang.

berkata dalam tindak balasnya bahawa “kami berkongsi banyak kebimbangan” dan ia telah bekerja untuk menangani mereka. Ia menyeru komuniti antarabangsa untuk “membantu entiti tempatan pengurusan cabaran ini” dan bagi negara dengan warganegara yang ditahan di Syria untuk mengembalikan mereka.

Waldman berkata beliau percaya Washington “mungkin tahu tentang keadaan yang buruk ini dari awal.”

Beliau menambah: “Kami fikir bahawa mungkin tidak benar bahawa mereka sedang berbuat segala-galanya untuk membantu. Mereka perlu menerima tanggungjawab yang jauh lebih besar, terutamanya sejak mereka memainkan peranan sedemikian penting dalam menubuhkan situasi pada mulanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.