Poland tidak akan mengambil euro sekarang, menteri kewangan kata

(SeaPRwire) –   Dua puluh tahun selepas menyertai , Poland masih belum bersedia untuk mengambil alih mata wang euro, menteri kewangan dalam kerajaan pro-European Union berkata.

Andrzej Domański, menteri kewangan dalam Kabinet , berkata dalam temubual di TVN24 pada Isnin bahawa Poland menyertai eurozone, kesatuan mata wang 20 negara EU, tidak dibenarkan pada masa ini.

Beliau berkata beliau percaya bahawa mempunyai mata wang sendiri, zloty, membantu Poland mengelakkan recession semasa krisis kewangan global dan menghadapi kejutan lain.

Pada Rabu, Poland dan sembilan negara lain akan menandakan ulang tahun ke-20 , pada 1 Mei 2004. Di bawah terma-terma keahlian, Poland telah bersetuju untuk menggantikan zloty dengan mata wang tunggal Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.