Mexico membawa Ecuador ke mahkamah tertinggi PBB atas serbuan kedutaan di Quito

(SeaPRwire) –   Mexico membawa Ecuador ke mahkamah tertinggi PBB pada Selasa, menuduh negara itu melanggar undang-undang antarabangsa dengan menyerbu kedutaan Mexico di Quito untuk menangkap bekas naib presiden yang baru diberi perlindungan oleh Mexico.

Serbuan pada 5 April, beberapa jam selepas Mexico memberi perlindungan kepada bekas Naib Presiden Jorge Glas, meningkatkan ketegangan yang telah merebak antara dua negara sejak Glas, seorang pesalah terbukti dan pelarian, mencari perlindungan di kedutaan itu pada Disember.

Pemimpin di seluruh dunia mengutuk serbuan itu sebagai pelanggaran jelas Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik.

Ecuador menyatakan Glas dituduh atas kesalahan rasuah dan bukan kerana sebab-sebab politik, dan telah mendakwa bahawa Mexico memberi perlindungan kepada seorang pesalah terbukti juga merupakan pelanggaran konvensyen Vienna.

Dua sesi pendengaran awal di Mahkamah Keadilan Antarabangsa memberi tumpuan kepada permintaan Mexico untuk perintah sementara dikenali sebagai langkah sementara untuk dikuatkuasakan semasa kes itu berjalan melalui mahkamah – proses yang mungkin mengambil banyak bulan.

Antara langkah-langkah itu adalah bagi mahkamah tertinggi PBB memerintah Ecuador untuk mengambil “langkah-langkah yang sesuai dan segera untuk memberikan perlindungan dan keselamatan penuh kepada premis diplomatik” dan mencegah sebarang serangan lanjut. Ia juga mahu Ecuador membenarkan Mexico membersihkan premis diplomatiknya dan rumah-rumah diplomatnya di negara itu.

Dalam kes yang difailkan pada 11 April, Mexico juga meminta mahkamah untuk memberi pampasan dan menggantung Ecuador daripada PBB.

Pada Isnin, Ecuador juga menfailkan kes di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, menuduh Mexico menggunakan kedutaannya untuk “melindungi Encik Glas daripada pelaksanaan undang-undang jenayah Ecuador” dan mendakwa tindakan itu “merupakan, antara lain, penyalahgunaan yang terang-terangan terhadap premis misi diplomatik.”

Ia meminta mahkamah untuk menentukan bahawa tindakan Mexico melanggar beberapa konvensyen antarabangsa. Tiada tarikh segera ditetapkan untuk pendengaran kes yang difailkan oleh Ecuador.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.