Bekas Atlet Olimpik Oscar Pistorius Dilihat Buat Kali Pertama Dalam 8 Tahun Selepas Dilepaskan Dari Penjara

(SeaPRwire) –   Mantan atlit Paralimpik bintang lari trek Oscar Pistorius dilihat buat kali pertama dalam lapan tahun selepas dibebaskan dari penjara kerana membunuh teman wanitanya, Reeva Steenkamp.

Pistorius, kini berusia 37 tahun, telah menjalani sembilan tahun daripada hukuman penjara 13 tahun Steenkamp, 29 tahun, pada Hari Valentine 2013.

Semasa perbicaraannya, beliau mengatakan bahawa beliau mengira Steenkamp adalah penceroboh apabila beliau membuka api melalui pintu bilik mandi yang tertutup pada tengah malam.

Pendakwa mendakwa bahawa beliau tahu dia adalah orang di sebalik pintu kerana mereka baru sahaja mempunyai pertengkaran, dan beliau menontonnya berlari masuk dan menghempas pintu.

Dalam gambar pertama yang dirakam oleh laman berita Afrika Selatan Netwerk24, bekas bintang trek itu tersenyum dari telinga ke telinga, tetapi kelihatan seperti bayang-bayang dirinya yang lama, kini sepenuhnya kelabu dan ketara lebih kurus daripada berat badan penjara sebelumnya.

Sejak dibebaskan pada Januari lalu, Pistorius telah disembunyikan di Sumber memberitahu Mirror bahawa beliau didakwa telah secara teratur bersenam sejak dibebaskan dan telah mengikuti diet bebas alkohol yang ketat.

Beliau juga dibenarkan keluar atas parole sehingga 2029. Walau bagaimanapun, beliau perlu mematuhi set peraturan ketat termasuk pemeriksaan rawak dari pegawai parole beliau, dan beliau dilarang menggunakan media sosial atau berhubung dengan keluarga Steenkamp, New York Post melaporkan.

Menurut Mirror, Pistorius juga perlu mengikuti kursus “pengurusan kemarahan” untuk membantunya menangani kemarahan ganas yang didakwa mendorongnya membunuh Reeva.

Salah seorang kawan Steenkamp memberitahu Mirror bahawa dia sangat terganggu dengan gambar-gambar terbaru.

“Ia sangat mengganggu untuk melihat Pistorius tersenyum seolah-olah dia tidak ada masalah di dunia. Jika saya boleh, saya akan menghapuskan senyuman itu daripada mukanya. Saya tidak tahu bagaimana dia tidur malam untuk apa yang dilakukannya,” kata kawan itu yang ingin kekal tanpa nama kepada Mirror.

New York Post juga sebelum ini melaporkan bahawa apabila beliau dibebaskan pertama kali dari penjara, beliau sedang berjuang untuk mencari pekerjaan.

“Dia terlalu beracun untuk bekerja dengan kini,” kata ahli Jawatankuasa Paralimpik Afrika Selatan kepada , selepas Pistorius didakwa menghubungi mereka mencari pekerjaan.

Sebelum menjadi pembunuh, Pistorius adalah bintang trek Paralimpik yang memperoleh nama “” kerana kakinya buatan yang beliau lari pada perlumbaan dengan lelaki berupaya. Beliau menoreh sejarah apabila bersaing

Beliau dilahirkan tanpa tulang fibula di kedua-dua kakinya dan menjalani pembedahan amputasi di bawah kedua-dua lutut sebelum ulang tahun pertamanya.

‘ Michael Ruiz dan Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.