Polis Korea Selatan menyerbu pejabat pemimpin pertubuhan perubatan yang akan datang kerana mogok yang berlarutan

(SeaPRwire) –   polis berkata pada hari Jumaat mereka menggeledah pejabat pemimpin akan datang persatuan perubatan dan merampas telefon bimbitnya kerana dia menghadapi tuduhan bahawa dia menghasut mogok yang berpanjangan oleh beribu-ribu pelatih perubatan dan pesakit.

Perkembangan itu mungkin akan merosakkan lagi prospek untuk penamatan awal mogok. Pejabat Lim Hyun-taek, yang akan dilantik sebagai ketua Persatuan Perubatan Korea minggu depan, menyifatkan serbuan itu bermotifkan politik dan mempersoalkan sama ada kerajaan ikhlas untuk dialog untuk menamatkan mogok.

mereka menghantar pegawai ke pejabat Lim di Seoul dan kediaman di bandar Asan selatan pada hari Jumaat untuk merampas telefon bimbitnya dan bahan-bahan tertentu yang lain.

Lim adalah salah seorang daripada lima bekas atau kini pegawai Persatuan Perubatan Korea yang sedang disiasat polis atas tuduhan menghasut dan membantu mogok. Pada pertengahan April, dua daripada mereka telah lesen perubatannya ditangguhkan oleh pihak berkuasa kesihatan.

Pejabat Lim berkata dalam kenyataan bahawa serbuan polis adalah “balasan jelas dan penindasan politik” terhadap Lim. Ia berkata kerajaan tidak sepatutnya mengatur serbuan jika benar-benar mahu perbincangan.

Lebih daripada 10,000 pelatih dan pesakit di hospital universiti utama berjalan keluar pekerjaan pada bulan Februari membantah rancangan kerajaan untuk meningkatkan kadar kuota kemasukan ke sekolah perubatan negara dengan 2,000 bermula tahun depan, daripada batas semasa 3,058. Mogok mereka telah menyebabkan banyak pembatalan dan tangguhan pembedahan dan rawatan perubatan lain di hospital mereka.

Berhadapan dengan panggilan awam yang semakin meningkat untuk mencari kompromi untuk menamatkan mogok, kerajaan minggu lepas berkata ia boleh menyesuaikan rancangannya dengan membenarkan universiti untuk menentukan sama ada untuk menurunkan kemasukan dirancang sebanyak 50% tahun depan. Ini bermakna bilangan pelajar perubatan baru tahun depan boleh menjadi sebanyak 1,000

Tetapi Lim berkata doktor mahu kerajaan benar-benar membatalkan rancangan kenaikan kuota kemasukan, dengan berkata mereka tidak akan membenarkan sebarang peningkatan bilangan pelajar. Beliau juga mendesak kerajaan untuk memecat pegawai kanan yang terlibat dalam formulasi rancangan kemasukan.

Pegawai-pegawai berkata rancangan itu bertujuan untuk menambah bilangan doktor kerana Korea Selatan mempunyai salah satu penduduk yang menjadi tua paling pesat di dunia dan nisbah doktor kepada penduduknya adalah antara yang terendah di kalangan negara maju.

Doktor berkata sekolah tidak bersedia untuk menangani peningkatan mendadak bilangan pelajar dan ia akan menjejaskan perkhidmatan perubatan negara pada akhirnya. Mereka berkata rancangan kerajaan juga akan menyebabkan doktor berkompetisi lebih hebat melakukan rawatan yang tidak perlu. Tetapi pengkritik berkata itu bukan sebenarnya sebab di sebalik protes mereka dan bahawa mereka hanya bimbang bekalan doktor lebih akan menyebabkan pendapatan mereka lebih rendah pada masa hadapan.

Batas kemasukan semasa Korea Selatan tidak berubah sejak tahun 2006, dengan doktor menghalang cubaan kerajaan sebelum ini dengan protes yang sangat marah.

Membakar kebimbangan lebih lanjut tentang kebuntuan perubatan, doktor kanan di hospital universiti di mana doktor muda yang mogok bekerja telah mengancam untuk meletak jawatan menyokong mogok. Persatuan mereka baru-baru ini memutuskan untuk membenarkan doktor kanan ambil cuti sehari seminggu, dengan menyebut beban kerja berlebihan disebabkan oleh kepergian rakan junior mereka.

Dalam brifing Jumaat, pegawai kanan Kementerian Kesihatan Jun Byung Wang memanggil tindakan doktor kanan “menyesal”. Beliau mendesak mereka untuk tidak meninggalkan pesakit mereka, walaupun kerajaan belum mencari mana-mana hospital yang merancang untuk menerima tawaran peletakan jawatan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.