Wartawan Rusia didakwa ‘membenarkan keganasan’ atas kenyataan Telegram beberapa tahun lalu

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan yang telah bekerja untuk media didanai negara dan bebas telah ditahan pada Senin dan dihadapkan dengan tuduhan membenarkan terorisme melalui pos di aplikasi pesan Telegram, kata peguamnya.

Penangkapan Nadezhda Kevorkova terjadi ketika penindasan terhadap wartawan, tokoh pembangkang dan kritik perang Rusia di Ukraine semakin ketat.

Kevorkova dijangka hadir di mahkamah Selasa, peguamnya Kaloy Akhilgov berkata di Telegram. Jika disabitkan, beliau boleh dihukum sehingga lima tahun penjara.

Akhilgov berkata tuduhan itu melibatkan dua pos, satu pada 2018 dan satu lagi pada 2021.

Pos pada 2018 menerbitkan semula artikel yang ditulis oleh wartawan lain tentang serangan 2005 oleh militan Islam terhadap bandar Nalchik di selatan Rusia di mana , termasuk 94 militan, kata peguam itu. Pos 2021 berkaitan Taliban, tetapi Akhilgov tidak memberikan butiran tentang apa yang terkandung dalam pos itu.

Karya Kevorkova telah muncul dalam akhbar bebas Novaya Gazeta dan saluran televisyen satelit didanai Kremlin RT, antara media lain.

Dua wartawan Rusia telah ditahan minggu lepas atas tuduhan ekstrimisme kerana didakwa bekerja dengan kumpulan yang diasaskan oleh .

Evan Gershkovich, seorang wartawan Amerika berusia 32 tahun untuk The Wall Street Journal, sedang menunggu perbicaraan atas tuduhan pengintipan. Kedua-dua Gershkovich dan majikannya telah menafikan tuduhan itu dengan tegas.

Gershkovich telah ditahan pada Mac 2023 semasa lawatan laporan dan telah menghabiskan lebih setahun di penjara. Pihak berkuasa belum memberikan butiran sokongan bukti, jika ada, untuk tuduhan pengintipan.

Wartawan Rusia-Amerika Alsu Kurmasheva, yang bekerja untuk Radio Bebas Eropah/Radio Liberty yang didanai kerajaan AS, telah ditahan pada Oktober dan didakwa gagal mendaftar sebagai “ejen asing”.

Wartawan dan aktivis Vladimir Kara-Murza, ditahan dua tahun lalu dan menjalani hukuman 25 tahun atas tuduhan pengkhianatan untuk kenyataan menentang perang Ukraine, pada Isnin dianugerahkan Hadiah Pulitzer untuk ulasan dalam The Washington Post.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.