Jawatankuasa Pertahanan Sweden mengesyorkan peningkatan sebanyak $5B dalam belanjawan tentera negara itu menjelang 2030

(SeaPRwire) –   Sweden harus meningkatkan anggaran tentera sebanyak hampir AS$5 bilion sehingga tahun 2030 untuk memperkukuh pertahanan udara dan menambah bilangan rekrut, satu jawatankuasa parlimen Sweden mengesyorkan Jumaat.

Negara Skandinavia itu menyertai pakatan NATO pada bulan Mac, meninggalkan dasawarsa dasar netraliti berikutan serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine pada tahun 2022.

Laporan oleh Jawatankuasa Pertahanan yang terdiri daripada wakil lapan parti politik duduk di parlimen Sweden itu berkata bahawa dan situasi keselamatan yang serius memerlukan ambisi yang lebih tinggi. “Serangan bersenjata terhadap Sweden atau sekutu kami tidak boleh diketepikan,” suruhanjaya itu dalam laporannya bertajuk “Kemampuan pertahanan kuat, Sweden sebagai sekutu.”

Pertahanan udara Sweden juga perlu diperluaskan untuk menangani ancaman daripada kenderaan terbang tanpa pemandu, lebih peluru berpandu dan peluru berpandu krus harus dibeli dan tentera laut harus menerima lebih ramai anggota, mengikut laporan hampir 300 muka surat yang juga mencadangkan bahawa bilangan rekrut harus secara beransur-ansur ditingkatkan kepada 12,000 pada tahun 2032. Kini terdapat kira-kira 8,000 rekrut di Sweden.

Cadangan itu mengikuti langkah serupa di dua jiran Scandinavia, kedua-duanya ahli NATO yang lama. Awal bulan ini, Norway berkata ia akan secara beransur-ansur meningkatkan bilangan askar rekrut daripada 9,000 kini kepada 13,500 menjelang tahun 2036. Sementara itu, Denmark bulan lalu berkata ia mahu meningkatkan bilangan orang muda yang melakukan perkhidmatan tentera dengan memperluaskan rekrutmen kepada wanita dan meningkatkan masa perkhidmatan daripada empat bulan kepada 11 bulan.

Anggaran tentera semasa Sweden ialah kira-kira AS$11 bilion.

Koalisi tiga parti kanan tengah, Perdana Menteri Ulf Kristersson dijangka mengikuti kebanyakan cadangan suruhanjaya dalam laporan itu, yang dikemukakan Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.