Mahkamah Turki menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas wanita Syria kerana letupan bom yang membunuh di Istanbul

(SeaPRwire) –   Mahkamah pada hari Jumaat menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas seorang wanita Syria kerana letupan maut di kawasan membeli-belah sibuk di Istanbul pada tahun 2022, lapor agensi berita negara Turki.

Alham Albashir diberikan tujuh hukuman penjara seumur hidup selepas disabitkan dengan tuduhan keganasan.

pada 13 Nov. 2022 merobohkan Istiklal Avenue, jalan raya di Istanbul yang dipenuhi kedai dan restoran, membunuh enam orang termasuk dua kanak-kanak, dan mencederakan 99 orang lain.

Albashir dan seorang lelaki bernama Bilal el-Hacmaus adalah ejen perisikan YPG, sebuah kumpulan militia Kurdish Syria, dan cabang politiknya, PYD, mengikut dakwaan yang dibentangkan oleh pendakwa Istanbul tahun lalu.

Turki menganggap YPG sebagai cabang PKK yang haram, yang telah melancarkan pemberontakan selama beberapa dekad di wilayah tenggara Turki untuk menubuhkan kawasan autonomi.

Albashir dan el-Hamaus menerima latihan khas oleh YPG dan PYD dan dihantar ke Turki bersama bahan letupan, di mana mereka pergi ke Istanbul dengan bantuan rangkaian yang ditubuhkan oleh organisasi itu, kata dakwaan itu. El-Hacmaus berjaya melarikan diri dari negara itu.

Pertarungan antara PKK dan Turki telah mengorbankan puluhan ribu nyawa sejak 1980-an dan Turki dan sekutu Baratnya telah melabel PKK sebagai pertubuhan pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.