Gabenor Itali dibawah tahanan rumah mengenai siasatan rasuah

(SeaPRwire) –   Gabenor wilayah di sekitar bandar pelabuhan Genoa telah ditempatkan di bawah tahanan rumah Selasa sebagai sebahagian daripada siasatan oleh pendakwa yang mendakwa beliau memberikan keistimewaan politik sebagai balasan untuk wang.

Giovanni Toti, presiden wilayah Liguria, adalah “serius dan yakin beliau akan dapat menjelaskan segala-galanya,” kata peguamnya, Stefano Savi.

Menurut perintah hakim mengesahkan penangkapan, Toti dituduh memberikan keistimewaan kepada tokoh-tokoh tempatan sebagai balasan untuk wang untuk membiayai empat pilihan raya tempatan pada 2021 dan 2022. Ahli-ahli staf Toti dan ahli perniagaan Genoa, termasuk beberapa yang terlibat dalam pelabuhan bandar yang sangat penting, terlibat dalam siasatan.

Dalam kenyataan, majlis wilayah Liguria menyatakan ia yakin bahawa Toti “sentiasa bertindak dalam kepentingan eksklusif Liguria.” Majlis melantik naib presiden wilayah untuk sementara mengambil alih semua fungsi pentadbiran.

Menteri Keadilan Carlo Nordio berkata beliau “terkejut” dengan keputusan untuk meletakkan Toti di bawah tahanan rumah pra-perbicaraan, dengan mengatakan langkah-langkah pembatasan yang ketat jarang digunakan untuk siasatan jenis ini, menurut agensi berita LaPresse.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.